Emlékérmet kapott Bogáts Gábor szívsebész

2019-12-05 00:00:00 FORRÁS: delmagyar.hu

Szerző: Weborvos Automata

Lapszemle

Ahhoz, hogy valakinek meglegyen a kellő biztonságérzete, folyamatos műtéti gyakorlat kell.

Idén húsz éve vezeti az SZAKK II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ szívsebészeti osztályát Bogáts Gábor. Ebből az alkalomból, illetve a több évtizedes szakmai munkája elismeréseként Kudász József-emlékérmet kapott a Magyar Szívsebészeti Társaság XXVI. kongresszusán. A délmagyar.hu kérdezte a főorvost.

Orvoscsaládban nevelkedett, édesapja jó példa volt számára, hiszen sebészként dolgozott, őt követte a pályaválasztáskor. Azt mondta, a szigorlati év során dőlt el, hogy szívsebész szeretne lenni, ­mi­után három hónap gyakorlatot töltött ezen az osztályon. – 1983 októberében kezdtem dolgozni Szegeden, majd 3 év külföldi és pécsi munka után 1999-ben tértem vissza, amikor kiírták az osztályvezetői pályázatot, amelyet elnyertem. Ez az egyetlen olyan osztály az országban, ahol a szívsebészet teljes spektrumát végezzük, kivéve a tartós műszív beültetését és a szívátültetést, azt csak Pesten csinálják. De az egyetlen olyan klinika vagyunk, ahol a csecsemők és a gyerekek szív- problémáit is kezelni tudjuk, Csongrád megye mellett Békésből és Bács-Kiskunból is érkeznek hozzánk páciensek. Évente ez 80-100 beavatkozást jelent, de ebbe beletartoznak azok a felnőttek is, akiket gyermekkorukban már egyszer műtöttek, vagy felnőttkorukig kihordták a betegséget – mutatott rá.

Bogáts Gábor szerint jelentősen átalakult az évtizedek során a szakma, főként eszközök tekintetében.

– Lerövidült a műtétek ideje, kifinomultabb lett a szívizomvédelem, valamint a behatolás mérete is egyre kisebb. Emellett az országban egyedüliként működik itt egy olyan szövettartósító labor, ahol emberi szöveteket tudunk fagyasztva tárolni, így billentyűket tudunk pótolni és rendellenességeket helyreállítani – magyarázta.

Összességében évente 700-800 szívműtétet végeznek Szegeden, a várólista igen rövid, pedig csak két műtő áll a sebészek rendelkezésére, akik már több határon túli gyermek életét is megmentették. Az osztályvezető szerint a jó szívsebész titka a sok gyakorlat, azaz a sok műtét.

Megtekintések száma: 620
ESEMÉNYEK