MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Ezért kevés a szervdonor Romániában

2019-07-22 06:30:08 FORRÁS: szekelyhon.ro

Lapszemle

Tavaly egy donorjuk sem volt, és idén sem ajánlották még fel senkinek a szerveit átültetésre.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat tavaly év vége felé újraakkreditálták mint szervkiemelő intézetet. A tapasztalat azonban az, hogy országszerte kevés a szervdonor – tudta meg a szekelyhon.ro Kiss Edit kórházi szóvivőtől. Mint kifejtette, tavaly egy donorjuk sem volt, és idén sem ajánlották még fel senkinek a szerveit átültetésre. A hozzátartozók beleegyezése is szükséges az agyhalott szerveinek kiemeléséhez. Az információhiány miatt kevés a szervdonor.

Legutóbb 2017-ben volt három olyan eset, amikor agyhalált szenvedett fiatal szerveit megkapták, valamint 2016-ban történt még két hasonló eset. Elég ritka az olyan eset, amikor egy-egy szerv megfelelne az átültetésre – magyarázta a szóvivő, hozzátéve, hogy nagyon sok körülménynek kell megfelelnie annak a májnak, vesének vagy szívnek, amelyet „újra lehetne használni”. Fiatalnak és teljesen egészségesnek kell lennie az agyhalált szenvedett személynek, és szervei nem sérülhettek a halált okozó balesetben.

Míg Magyarországon törvény létezik arra vonatkozóan, hogy ha az elhunyt életében nem rendelkezett másként, az agyhalál megállapítása után megtörténhet a szervkivétel, Romániában ilyen törvény nincs, a hozzátartozók beleegyezése szükséges.

Megtekintések száma: 57

Hírek

Választások 2019

 

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK