MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

GOKI: a páciens sürgősségi beavatkozást igényelt volna

2018-10-12 08:30:09 FORRÁS: magyaridok.hu

Lapszemle

Nonszensz a feltételezés, hogy egy szívsebész elbocsátása miatt emberek fognak meghalni.

– Nincs összefüggés Székely László elbocsátása és a szívsebész páciensének halála között – jelentette ki a Magyar Időknek Kollár Lajos érsebész, aki az ügyben szakmai vizsgálatot folytatott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere megbízásából.

Mint arról korábban beszámoltunk: Székely László szívsebésznek egy feltételezett szakmai-etikai vétség miatt kellett távoznia a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből (GOKI), ezután néhány napra írtak arról egyes sajtóorgánumok, hogy a főorvos egyik pásztói betege azért halt meg, mert a szívsebész már nem operálhatta meg.

Kollár Lajos, aki korábban a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának igazgatója volt, a Magyar Időknek elmondta,  a beteg július 30-án járt a GOKI kardiológiai szakrendelésén, ahol a már korábban elvégzett képalkotó vizsgálat alapján a mellkasi főütőér tágulata miatt nyilvánvalóvá vált, hogy a férfi állapota súlyos, így lehetőleg sürgősségi beavatkozást igényel. Andréka Péter, a GOKI főigazgatója ennél jóval később, szeptember második felében menesztette a sebészt.

A szakorvos a vizsgálat után szívsebészeti konzíliumot kért, azonban arról nem készített jegyzőkönyvet, hogy ez mikor történt meg, és más egyébként kötelezően előírt dokumentumot sem készített el – tájékoztatott a vizsgálatot végző szakember. Szavai szerint arról a GOKI-nak kell belső etikai vizsgálatot folytatnia, hogy pontosan ki a felelős a történtekért.

– Nonszensz a feltételezés, hogy egy szívsebész elbocsátása miatt emberek fognak meghalni, hiszen egy intézetben több orvos dolgozik – fogalmazott Kollár Lajos, aki szerint az is elfogadhatatlan, hogy politikai érdekből, szakmai tudás nélkül akarják Kásler Miklós miniszterre terhelni a felelősséget az ügy kapcsán.

Mint korábban beszámoltunk róla, a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalból indított vizsgálata is azt állapította meg, hogy nincs összefüggés az elbocsátás és a beteg halála között - írta a lap.

Az országos tisztifőorvos sajnálja, hogy Székely László neve bekerült a közleményükbe 

A család ügyvédje szerint minden jogállamban nevetséges lenne az elhunyt szívbeteg ügyében folytatott vizsgálat

Kirúgott szívsebész: amiért idáig küzdöttem, másodpercek alatt hullik szét

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház Kardiológiai Osztályának vezetője is megszólalt a kirúgott szívsebész ügyében

Megtekintések száma: 95

Hírek

Választások 2019

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK