MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Halálos gombás fertőzések kísérhetik a globális felmelegedést

2019-08-21 07:00:07 FORRÁS: hvg.hu

Szerző: Weborvos Automata

Lapszemle

A klímaváltozás egyik újabb, veszélyes hozadéka az embert fertőző, sőt halálos kockázatot jelentő gombafajok terjedése.

Még 2009-ben fedezték fel Japánban a később Candida aurisként emlegetett gombát (egy páciens fülében – innen az auris szócska). Később a világ egyre több helyén ütötte fel a fejét ez a kórokozó, és mostanra kiderült, illik komolyan venni, ugyanis meglepően szívós, ellenáll sok gombaölő szernek, és összességében igen veszélyes az emberre. A Candida auris hirtelen terjedése meglepő, és egy friss tanulmány szerint összefügghet az éghajlat-változással - írta a hvg.hu.

A legtöbb gomba a hűvös környezetet kedveli, számukra az ember túl meleg, ezért az ismert gombafajoknak csak igen kis része vet szemet ránk. Ez azonban megváltozhat, ahogy a bolygó melegedésével párhuzamosan a gombafajok is elkezdenek alkalmazkodni a melegebb hőmérsékletekhez. Erre a következtetésre jutott a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola kutatócsoportja Arturo Casadevall vezetésével, aki már korábban is figyelmeztetett arra, hogy az éghajlatváltozás hatására növekedhet a gombás fertőzések száma.

Vizsgálataik során több tucat gombafajt tanulmányoztak a kutatók, köztük a C. aurist és annak legközelebbi rokonait. Amikor a fajok hőmérséklettűrését figyelték, kiderült éppen a C. aurist zavarja a legkevésbé a meleg. Felbukkanása a világ legkülönbözőbb részein arra utalhat, hogy ez lehet az első olyan gombafaj, amelyik alkalmazkodik a meleghez, és ennek eredményeként komoly veszélyt jelenthet az emberre. További részletek a teljes cikkben

Megtekintések száma: 95

Hírek

Orvosok Lapja

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK