Horkolás: a hölgyek rizikója nagyobb

2018-12-06 00:00:00 FORRÁS: Radiologia.hu

Szerző: Weborvos Automata

Lapszemle

Az obstruktív alvási apnoe és horkolás korábban okozhat szívműködési zavart hölgyekben.

Ezt állapította meg egy új kutatás, amelyet a napokban mutatak be az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) kongresszusán. Az eredmények továbbá azt is sejtetik, hogy a leggyakoribb alvási légzéskimaradással járó kórkép, az obstruktív alvási apnoe aluldiagnosztizált a horkoló személyek körében. Az obstruktív alvási apnoe növeli a bal kamrai és ritkábban a jobb kamrai szívelégtelenség kialakulását. E kórképben alvás közben relaxálnak a mellkasi izmok és blokkolják a légutakat, míg a tünetei közül kiemelendő a hangos horkolás és légzéskimaradás, míg komplikációi közé tartozhat a fáradtság- és álmosságérzés, további orvosi terápiákkal kapcsolatos komplikációk valamint szív-, érrendszeri problémák, írja a radiologia.hu.

Kutatók vizsgálták a szívfunkció és a horkolás kapcsolatát obstruktív alvási apnoeval diagnosztizáltak körében, a UK Biobank adataira támaszkodva. A UK Biobank egy nemzeti és nemzetközi egészségügyi forrás, amely félmillió önkéntes egészségügyi adatait tartalmazza és szabadon elérhető a kutatók számára, célja pedig a megelőzés, diagnosztika és terápiák fejlesztése számos súlyos, és életet veszélyeztető megbetegedésben.

E konkrét vizsgálathoz 4877 szív MRI vizsgálaton átesett résztvevő adatait vizsgálták. Három csoportba osztották a résztvevőket: ismert obstruktív alvási apnoeban szenvedő betegek (118 fő), önbevallás alapján horkolók (1886 fő) és azok, akik egyik előző csoportban sem érintettek (2477 fő). 396 főt kizártak a vizsgálatból, mert nem feleltek meg a kutatás szempontjainak.

Az eredmények arra utalnak, hogy a horkolásból obstruktív alvási apnoe betegségbe való átmenet egy folyamat része, mely szorosan összefügg a bal kamrafal megvastagodásával, amely egy független jelzője a növekvő mellékhatásoknak és kórházi halálozásnak számos beavatkozás esetén.

 

Megtekintések száma: 142
ESEMÉNYEK