MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Koleszterin Suli: önmagukért tanultak és versenyeztek

2019-04-15 15:00:08 FORRÁS: Weborvos

Lapszemle

A versenyre jelentkező középiskolások mintegy 40 százalékának magas a vérnyomása, 12 százalékának pedig a koleszterinszintje.

Minden harmadik diák túlsúlyos, sok diáknak magas a vérnyomása, magas a cukor- és koleszterinszintje, egyre többen dohányoznak, kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor mozgásszegény életmódot folytatnak. Ha ezen nem változtatnak, akkor idejekorán  szívinfarktus vagy stroke fenyegetheti őket. Hogy ez ne történjen meg, ezért indították útjára a „Koleszterin Sulit” a középiskolások számára. A képzést követően verseny keretében adnak számot a diákok tudásukról - adták hírül a szervezők közleményben.

A kardiovaszkuláris betegségekből adódó elhalálozás a magyar populációt erőteljesen érinti. Minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Az egészséges életmódot nem lehet elég korán kezdeni, a cél megértetni a diákokkal, hogy csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt. Ez azért is nagyon fontos, mivel minden harmadik diák túlsúlyos, sok diáknak magas a vérnyomása, magas a cukor- és koleszterinszintje, sok tanuló dohányzik, kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, ugyanakkor mozgásszegény életmódot folytat.

A „Koleszterin Suli” versenysorozat keretében ezen a szomorú statisztikán szeretne változtatni a kardiológus szakma, valamint a Magyar Atherosclerosis Társaság. Ugyanakkor fel kívánják hívni a figyelmet a diákok körében is az egészséges életmódra és a magas koleszterinszint által okozott szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésének fontosságára.

 A korábban nagy sikert arató vidéki versenyek után ezúttal Budapest került a középpontba, április második hétvégéjén a budai középiskolák tanulói mérhették össze tudásukat. A felhívásra 24 háromfős csapat jelentkezett, amely tagjai közül többen orvosi szakon szeretnék folytatni tanulmányukat.

A többhetes felkészítés során a diákok megismerhették a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorait, különös tekintettel a magas koleszterinszintre, ugyanakkor megtanulták, mikor kell mentőt hívni és mit kell tenni, amíg a segítség megérkezik. Dr. Maurovich Horváth Pál, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika adjunktusának előadása segítette a diákok felkészülését, többek között bepillantást nyerhettek a szív- és érrendszer működésébe, ugyanakkor számos érdekességet árult el a koleszterinről, valamint a rizikófaktorokról.

Az előadást követően a diákok részt vehettek ingyenes vérnyomás, vércukor- és koleszterinszint vizsgálaton. Az eredmények értékelése során kiderült, hogy mintegy 40 százalékuknak magas a vérnyomása, 12 százalékuknak pedig a koleszterinszintje. 

Az előadást és egy próbatesztet követően, az élő verseny selejtezőjének számító időkorlátos, online verseny döntött arról, hogy melyik öt csapat jutott be az április 13-i döntőbe. Az eseményen a felkészült csapatok között éles volt a verseny.

A győztes a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium csapata lett, amelynek tagjai Dóczy Balambér, Csató Dániel és Andaházy Bence volt, akik kivétel nélkül kiemelkedő tudásról tettek tanúbizonyságot.

A zsűri elnöke prof. Dr. Kiss Róbert Gábor címzetes egyetemi tanár, a Magyar Kardiológusok Társaságának korábbi elnöke, MH Egészségügyi Központ Kardiológiai Osztályvezető főorvos volt, ugyanakkor a verseny szakmai mentora Prof. Dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív és Érsebészeti Klinika vezetője a kardiológus szakmai kiemelkedő nemzetközi szaktekintélye, aki nagyon fontosnak tartja az ilyen és hasonló kezdeményezést, amelyet a Magyar Atheroslerosis Társaság is támogatott és támogat. A következő megmérettetés szeptemberben lesz, ahol a Pesti Középiskolások mérik össze tudásukat.

Megtekintések száma: 54

Hírek

Választások 2019

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK