MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Komoly veszély, ha csökken a közösség átoltottsága

2018-11-09 09:30:08 FORRÁS: atv.hu

Lapszemle

Olyan betegségek is felbukkannak, amiket úgy tűnt, rég hátrahagyott az emberiség.

Jellemzően az oltásellenes propaganda állhat annak hátterében, hogy a kanyaró újra felütötte a fejét nemcsak hazánkban, de Európa egészében is. A megbetegedések száma a WHO szerint emelkedik, a volt tisztifőorvos pedig figyelmeztet: komoly veszéllyel jár, ha csökken a közösség átoltottsága - foglalkozott a témával az ATV.hu.

Ugyan Magyarország csupán ötven megbetegedést regisztrált 2018. január-augusztus között, Európában azonban összesen 41 ezret. Csak tavaly 23 927 megbetegedést regisztráltak. Az igazi negatív áttörést 2009-2010 fordulója hozta el, ekkor a regisztrált esetek száma 7499-ről 30625-re emelkedett, vagyis több, mint négyszeresére nőtt Európában.

Falus Ferenc az atv.hu-nak megerősítette, hogy ezek a számok soknak tekinthetők, majd hozzátette: elsősorban Romániában és Olaszországban vannak nagyobb kanyarójárványok. A volt tisztifőorvos szerint ezt a közösségi védettség szintjének csökkenése magyarázza. Mint mondta, az ortodox egyház Romániában évek óta „oltásellenes propagandát folytat”, és az oltóanyag-ellátás sem folyamatos keleti szomszédunknál. Olaszországban pedig az új kormány folytat oltásellenes kampányt, meglehetősen „aljasnak nevezhető technikával” Falus Ferenc szerint. A korábbi szabály ugyanis azt határozta meg, hogy közösségbe (óvodába, iskolába stb.) csak olyan gyerek kerülhetett, akinek igazoltan rendben volt az átoltottsága. Ma ez úgy néz ki, hogy a szülők által adott nyilatkozat elég a gyermek oltottságáról, vagyis „felszólítják a szülőket, hogy hazudjanak” – tette hozzá.

Az utóbbi években egyébként egyre nagyobb népszerűségnek örvend az oltásellenesség, ez az egyik oka, hogy olyan betegségek is fel-felbukkannak manapság, amelyeket az emberiség – úgy tűnt –, hogy már régen a háta mögött hagyott. Hogy ez miért alakulhatott így, arra Falus Ferenc annyit mondott: az emberek csak attól félnek, amit az utcán látnak. Vagyis: ha nem látnak hullát az utcán, akkor csökken a félelem. Majd arról beszélt: a különböző téves elképzelések párhuzamban állnak a kormányzat hitelességével. Skandináviában például, ahol jobban hisznek a kormány intézkedéseiben, ott elfogadják a közegészségügyi tanácsokat.

Megtekintések száma: 92

Hírek

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

ESEMÉNYEK