MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Leginkább az MTA-ban bíznak a magyarok

2019-03-15 07:15:12 FORRÁS: 24.hu

Lapszemle

A kormánypárti szavazók minden intézményben sokkal jobban bíznak, mint az ellenzékiek vagy az ismeretlen preferenciájúak.

Az IDEA Intézet 2019. február 28. és március 4. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a különböző intézmények iránti társadalmi bizalom alacsony Magyarországon. Alig néhány olyan vizsgált intézmény van, amelynek közepes vagy annál magasabb a bizalmi indexe - írta a 24.hu.

A szociológusok és a politikatudománnyal foglalkozó tudósok Magyarországon is régóta vizsgálják a különböző intézményekkel szembeni társadalmi bizalom mértékét. Tulajdonképpen azt, hogy társadalom mennyire hisz az adott intézményekben, mennyire becsüli meg azokat, mennyire tartja fontosnak működésüket. A politikai bizalom megmutatja, hogy az adott intézménynek milyen a legitimációja a társadalomban, ráadásul utal arra is, hogy milyen az általános társadalmi bizalom. Ha az intézmények többségében alacsony értékeket mérnek a vizsgálatok, akkor bizalomhiányos állapotról, alapvetően bizalmatlan közéletről beszélhetünk.

Az IDEA Intézet adatfelvétele azt jelzi, hogy a vizsgált 12 intézmény közül 11 bizalmi indexe egy 1-től 5-ig terjedő skálán 3 pont alatti, azaz közepesnél kedvezőtlenebb a megítélése. Egyetlen olyan intézmény található a felsoroltak között, amelynek a bizalmi értéke meghaladja a 3-as értéket (3,5 átlagpont). Ez az intézmény az 1825-ben alapított Magyar Tudományos Akadémia, amelyet az utóbbi hónapokban erőteljes kormányzati támadás ért.

Különösen magas az MTA bizalmi indexe az ellenzéki szavazók körében (3,8 pont), illetve a politikai preferenciájukban bizonytalanok, illetve válaszukat titkolók körében (3,6 pont).

Az MTA megítélése ugyanakkor a kormánypárti szavazók körében is relatíve jó (3,1 pont), vagyis az egyik legrégibb nemzeti intézményünk iránti bizalom politikai preferenciáktól szinte független. A többiekről a teljes cikkben olvashat.

Megtekintések száma: 36

Hírek

Választások 2019

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK