MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Magas vérnyomást okozhatnak egyes fogamzásgátlók és fogyasztószerek

2019-11-09 07:15:12 FORRÁS: magyarnemzet.hu

Lapszemle

A PAH súlyosságát mutatja, hogy tizenöt évvel ezelőtt az érintettek kezelés nélküli túlélése átlagosan csupán két év volt.

A Tüdőér Egylet nevű érdekvédelmi betegcsoport orvos-beteg találkozót szervez szombaton Budapesten a Stefánia Palotában, hogy az életet veszélyeztető és nehezen felismerhető kisvérköri magas vérnyomásban – úgynevezett pulmonális artériás hipertóniában (PAH) – szenvedők a legkiválóbb szakemberektől kapjanak tájékoztatást, és maguk is megoszthassák tapasztalataikat arról, hogyan lehet együtt élni ezzel a betegséggel. A tüdőt a szívvel összekötő kisvérkörben fellépő magas vérnyomás nem túl gyakori, de minden korosztályt, nőket és férfiakat egyaránt érinthet. Az általános tünetek alapján nehezen azonosítható, ezért fontos, hogy minél több szó essen róla, mert a korai diagnózis ennél a betegségnél is létfontosságú, írja a magyarnemzet.hu.

A PAH súlyosságát mutatja, hogy tizenöt évvel ezelőtt az érintettek kezelés nélküli túlélése átlagosan csupán két év volt. Napjainkra a terápiáknak köszönhetően ez az adat sokat javult, az élet meghosszabbítható, az életminőség javítható. Bizonyos súlyos esetekben, ha a páciens alkalmas rá, megoldást jelenthet a tüdőtranszplantáció.

A PAH oka leggyakrabban ismeretlen, de nem ritka, hogy más betegségek következményeként jelenik meg: veleszületett szívbetegségek, kötőszöveti betegségek, tüdőembólia utáni állapot, egyéb légzőszervi betegségek, balszívfél-eredetű szívelégtelenség. Külföldi kutatások és vizsgálatok alapján ma már azt is tudjuk, hogy egyes fogamzásgátlók vagy fogyasztószerek használatakor gyakoribb a megjelenése.

 

Megtekintések száma: 26

Hírek

Választások 2019

 

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK