MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Már 900-an csatlakoznak az őszi fogorvossztrájkhoz

2019-07-12 00:00:00 FORRÁS: inforadio.hu

Szerző: Weborvos Automata

Lapszemle

Rendszerszintű átalakításra lenne szükség, amely a fiatalabbak számára is vonzóbbá tenné a szakmát.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ júliusi adatai szerint 389 háziorvosi és 246 fogorvosi praxis áll legalább fél éve üresen, míg az Emmi nyilvántartása szerint 445 betöltetlen háziorvos praxis van, amelyek közül 311 több, mint egy éve áll üresen.

"A 18-62 év közötti korosztálynak a fogpótlások fizetősek, és ebből a bevételből kellene a rendelőnek eltartania a többi, nem fizető tb-s beteget. Ez azt jelenti, hogy a fogorvosnak a versenypiaci betegéből kell megfinanszíroznia a tb-s beteget. Emiatt ahol sok magánorvos van, ott a fizetős munkálat is elviszik a magánrendelők, és a tb-s fogorvos pedig bevétel nélkül marad" - mondta Nagy Ákos fogorvos az Inforádiónak. Emlékeztetett arra, hogy szeptember első két hetére sztrájkot terveznek az alapellátásban dolgozó fogorvosok, akik közül már több mint 900-an jelezték, hogy részt vennének ebben. "Ha addig nem érkeznek pozitív üzenetek, akkor meg is tartjuk - mondta.

Az alapellátó orvosok helyzetéről Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapító tagja azt mondta, szerinte rendszerszintű átalakításra lenne szükség, amely a fiatalabbak számára is vonzóbbá tenné a szakmát. "Szükséges lenne, hogy olyan ellátásbeli elemek jelenjenek meg az alapellátásban, amelyek túlmutatnak a jelenlegi adminisztratív terheken és a szakma felé tereli a valós munkavégzést.

Olyan feladatok kellenek, amelyeknek köszönhetően a háziorvos újra orvosnak és nem egyfajta adminisztrátornak érzi magát a rendszerben" - mondta Békássy Szabolcs.

Megtekintések száma: 101

Koronavírus információk

Orvosok Lapja

E-ügyintézés

Hírek

Közérdekű Adatok

Transzparencia

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

Tagsági jogosultság ellenőrző

ESEMÉNYEK