MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Már ezer fogorvos csatlakozott a szeptemberi sztrájkhoz

2019-07-21 10:15:08 FORRÁS: merce.hu - RTL Klub

Lapszemle

243 fogorvosi praxis áll üresen áll, a legtöbb az ország legszegényebb régióiban, ahol az emberek nem engedhetik meg maguknak a magánellátást.

Ahogy arról korábban a Mérce is többször beszámolt, a fogorvosok szerint annyira fenntarthatatlanná vált az állam finanszírozási modellje, hogy szeptemberben kéthetes sztrájkra készülnek - írja a merce.hu.

Egy állami fogorvosi rendelőnek kb. havi bruttó 850 ezer forintból kell gazdálkodnia egy hónapban, ami a legtöbb ellátásra sem elég, nemhogy az orvos és az asszisztense munkabérére. Ha egy rendelő bruttó 320 ezer forintos bért szeretne fizetni egy alkalmazottjának, az járulékokkal együtt 775 ezer forintos kiadást jelent, vagyis 100 ezer forint sem marad az anyagköltségekre, a rendelő fenntartására és a másik bér kifizetésére.

Ennek köszönhetően a háziorvosi rendelőkhöz hasonlóan az Állami Egészségügyi Ellátó Központ június 1-jei adatai szerint 243 fogorvosi praxis is üresen áll, a legtöbb ráadásul az ország legszegényebb régióiban található, ahol az emberek nem engedhetik meg maguknak a magánellátást. Az egészségügyi világszervezet (WHO) szerint az a legoptimálisabb, ha minden 2000 lakosra jut egy fogorvos, ha azonban csak az állami rendelőkben dolgozó fogorvosok egyre csökkenő számát nézzük, Magyarországon nem a legideálisabb a helyzet: több mint 600 ezer ember marad tartósan fogorvosi ellátás nélkül.

Dr. Nagy Ákos, az Országos Alapellátási Szövetség fogorvos tagozatának elnöke az RTL Híradónak arról számolt be, már csaknem ezer fogorvos csatlakozott az őszre tervezett sztrájkhoz, vagyis az elégedetlenség nőtt a két évvel ezelőtti sztrájkjukhoz képest, amikor nyolcszázan szüntették be a munkát. Ezután egyébként a praxisoknak kiutalt 3 millió forintos egyszeri támogatással próbálta csillapítani a kedélyeket a kormány, a fogorvosok szerint azonban a támogatási rendszer átalakítására lenne szükség, amiből körülbelül 30 milliárd forint hiányzik.

További részletek a cikkben.

Megtekintések száma: 200

Hírek

Választások 2019

 

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK