MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Milliárdokat költ a kormány a SOTE klinikáinak költözésére

2019-06-13 07:45:07 FORRÁS: hvg.hu

Lapszemle

A szakma nem érti, miért dobnak rengeteg pénzt ideiglenes megoldásokra ahelyett, hogy megvárnák, amíg felépülnek az új épületek.

Sietteti a kormány a SOTE klinikájának költözését a felújítás előtt álló Szent János kórház területéről, pedig néhány orvos már nyílt levélben kéri, hogy függesszék fel az erről szóló kormányhatározatot. A szakma nem érti, miért dobnak rengeteg pénzt ideiglenes megoldásokra ahelyett, hogy megvárnák, amíg felépülnek az új épületek. Az egyetem biztos benne, hogy a betegellátást nem zavarja majd semmi, de néhány ideiglenes megoldásra azért így is rászorulnak majd – például mobil röntgengépekre, amíg be nem szerelik az újat, írja a hvg.hu.

A kialakult problémákat jól illusztrálja a SOTE Pulmonológiai Klinikájának helyzete, amelynek június 30-ig kell kiköltöznie a János kórház területéről a SOTE Tömő utcai tömbjébe, ahol cikkünk írásakor még a vizet és a csatornát szerelték, valamint a helyiségeket burkolták - írták.

„A személyzet többsége nem érti, hogy miért kényszerítik őket egy biztos helyzetből a teljes bizonytalanságba. Van, aki éjszaka nem tud aludni a feszültség miatt” – mondták a lapnak. 

Mivel a betegellátás érdekében nagyon fontos, hogy a költözést zavartalanul le tudják folytatni, információik szerint az egyetem vezetése mindent meg is tesz, hogy ez sikerüljön. A Semmelweis Egyetem a lappal azt közölte, hogy mindennel kész lesznek június 30-ig, és a felröppent hírekkel ellentétben teljes ágykapacitással fogadják majd a betegeket. A klinika költözésére és az új épület felújítására egyébként 1,5 milliárd forintot biztosított a kormány.

Egy kormányhatározat április 29-én már állami tulajdonba is vette az I. számú Gyermekgyógyászati (Bókay) Klinika melletti 1200 négyzetméteres területet, majd átadta a Semmelweis Egyetem vagyonkezelésébe.

A sokmilliárd forintnyi támogatás ellenére az említett telken egyelőre semmilyen építkezés nem folyik, a költözéssel érintett III. sz. Belgyógyászati és II. sz. Sebészeti Klinika, valamint az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika részlegeinek dolgozóit fél év múlva épületek híján szétosztják a SOTE különböző épületeiben. Az egyetem azonban egyelőre nem rendelkezik annyi szabad épülettel, ahova jelenleg a több mint 400 ágyat, annak személyzetét és ellátó helyiségeit be lehetne fogadni.

A helyzet odáig fajult, hogy a MOK Budapesti Területi Szervezete nyílt levelében úgy fogalmazott, hogy nemcsak kiváló szakmai műhelyek esnének szét, hanem „zsúfoltság, betegellátási zavarok, személyzeti gondok” is kialakulnának. Ráadásul nemcsak a költözésre kényszerített osztályokon, hanem azokon a klinikákon is, ahova elhelyeznék őket.

Megtekintések száma: 70

Hírek

Választások 2019

 

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK