MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Nem várható szúnyogok által terjesztett járvány

2019-07-22 07:00:07 FORRÁS: magyarnemzet.hu

Lapszemle

A déli országokba utazásról sem érdemes lemondani, hiszen rendkívül ritka, hogy valaki megfertőződjön.

Inkább ijesztgetésnek, mint valós veszélynek nevezte a szúnyogok által terjesztett betegségekről szóló híreket a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa. A nyugat-nílusi láz rendkívül ritkán fordul elő hazánkban, és az esetek túlnyomó részében nem okoz tüneteket. Az ázsiai tigrisszúnyog néhány éven belül elterjedhet Magyarországon is, ám ez még nem jelenti azt, hogy betegségeket fog terjeszteni. Már tudományos kísérletek folynak, hogy a szúnyogokat képtelenné tegyék arra, hogy átvigyék a vírust egyik emberről a másikra, írja a magyarnemzet.hu

Nincs ok aggodalomra a szúnyogok által terjesztett betegségek kapcsán, hazánkban eddig a tigrisszúnyog sem okozott fertőzést – mondta lapunknak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa.

A nyugat-nílusi láz vírusa a fertőzöttek 80 százalékánál semmilyen tünetet nem okoz, míg körülbelül húsz százaléknál láz, torokfájás, kiütés, fejfájás jelentkezik, de 4-5 napon belül ők is meggyógyulnak.

– Egy százalékuk kerül kórházba agyvelő-, illetve agyhártyagyulladással, ők általában idősek, legyengült immunrendszerrel, de 80-90 százalékban ők is meggyógyulnak – számolt be az infektológus.

Szlávik János szerint a vírus az állatokra nézve sokkal veszélyesebb, a lovaknak ezért már védőoltást fejlesztettek ki, azonban embereknek egyelőre nincs ilyen medicina. A szúnyogok által terjesztett másik megbetegedés a bőrférgesség, amely emberekre és kutyákra is veszélyes lehet, illetve a csak kutyákat megbetegítő szívférgesség.

– A bőrférgesség könnyen gyógyítható a féreg műtéti eltávolításával vagy gyógyszeres kezeléssel, ám ezeken kívül Európában egyelőre nem kell számolni másfajta, szúnyog által terjesztett megbetegedéssel – mondta el a főorvos.

Magyarországon összesen ötvenféle szúnyogfaj van, de a médiában gyakran rémhíreket keltő fekete-fehér csíkozású ázsiai tigrisszúnyog nálunk nem honos és nem tud áttelelni.

Ugyanakkor mivel Franciaországban, Olaszországban és Görögországban a tigris­szúnyogok már jelen vannak, így hazánkban jellemzően a déli országrészben találkozhatunk velük.

Elméletben a tigrisszúnyogok valóban tudnák terjeszteni a dengue-lázat, a zikavírust és a chikungunya-lázat, de csak akkor, ha egy ember vé­rében már jelen vannak ezek a fertőzések, valamely trópusi országból hazatérve. – Ilyen hazánkban még nem fordult elő, s az említett országokban néhány tucat eset volt az elmúlt tíz évben – ismertette a szakember. 

Az infektológus arra is kitért, a közhie­delemmel ellentétben nem igaz, hogy bizonyos vércsoportú vagy például alkoholt fogyasztó embereket jobban támadnának a szúnyogok – vagyis nincs kimondott rizikócsoport.

 

Megtekintések száma: 83

Hírek

Választások 2019

 

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK