MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Nő a marihuána orvosi célú felhasználása Csehországban

2019-07-20 16:45:11 FORRÁS: növekedés.hu

Lapszemle

Az egészségbiztosítás egy beteg havi 30 gramm marihuána fogyasztása költségének 90 százalékát vállalja át.

A Cseh Köztársaságban az orvosi célú marihuána-fogyasztást 2013. áprilisában engedélyezték, ezután a szer lassan, de egyre nagyobb mértékben elérhetővé vált azon betegek számára, akiknek szüksége volt az ilyen jellegű kezelésre. A folyamat eredményesnek mondható, különösképpen, hogy egyidejűleg számos adminisztratív és gazdasági akadályt kellett leküzdeni - írja a novekedes.hu.

A marihuána közel 90 százalékát krónikus, csillapíthatatlan fájdalom enyhítésére és szklerózis multiplex kezelésére használják. A marihuána gyógyszertárakban szerezhető be egy feljogosított orvos által adott recept alapján. Persze csak akkor, ha az érintett betegek képesek megvásárolni, hiszen az orvosi marihuána viszonylag drága azokhoz a jóléti támogatásokhoz képest, amelyekhez egy tipikus marihuána-beteg hozzájut.

A Kormányhivatal Kábítószer-politikai Főosztálya, az Egészségügyi Minisztérium és az Állami Kábítószer Ellenőrző Intézet adatai szerint a marihuána orvosi célú fogyasztása az elmúlt évek során exponenciális mértékben nőtt a Cseh Köztársaságban és a trend minden bizonnyal folytatódik. Megsokszorozódott, napjainkban már közel százra emelkedett a marihuána orvosságként történő felírására jogosított orvosok száma is. Tavaly 4,800 gramm orvosi marihuánát adtak ki a Cseh Köztársaságban, közel négyszer annyit, mint 2017-ben. Ez év kezdete óta 665 betegnek írtak fel legalább egyszer marihuána-kezelést és már 5,347 grammot bocsátottak a betegek rendelkezésére.

További részletek a cikkben.

Megtekintések száma: 402

Hírek

Választások 2019

 

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK