MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Országos hiány van az egyik bárányhimlő elleni oltásból

2019-09-20 00:00:00 FORRÁS: 24.hu

Szerző: Weborvos Automata

Lapszemle

A Varivax problémája megoldódik és csütörtöktől elérhető a patikákban, azonban a Varilrixre decemberig várni kell.

Hetek óta problémás a két, bárányhimlő elleni oltóanyag beszerzése a patikákban – tudta meg a 24.hu. A Varilrix készlethiányát már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszerbiztonsági Intézet (OGYÉI) gyógyszer-adatbázisában is feltüntették, okként gyártási problémát jelöltek meg. Az azonos hatóanyagot tartalmazó Varivaxnál ugyan nem jelent meg a készlethiányra figyelmeztető jelzés, de több gyógyszertár és szülő visszajelzése alapján ennek vásárlását is hetekkel korábban jelezni kell a gyógyszertáraknak.

A lapinformációit megerősítette Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke is. A gyermekorvos szakmai berkekből úgy értesült, hogy a Varivax problémája megoldódik és csütörtöktől elérhető a patikákban, azonban a Varilrixre decemberig várni kell.

Az oltóanyag miatti pánik elérte a közösségi médiát is: az anyukák posztokban panaszkodnak és kérnek segítséget. Ahogyan korábban a készlethiányos K-vitamin esetében, úgy a különböző kisgyerekes szülőcsoportokban ismét összefogással próbálnak segíteni egymáson - írta a lap.

Megtekintések száma: 114

Koronavírus információk

Orvosok Lapja

E-ügyintézés

Hírek

Közérdekű Adatok

Transzparencia

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

Tagsági jogosultság ellenőrző

ESEMÉNYEK