MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Országos vizsgálat az orvosi kamara területi szervezeteinél

2019-10-15 00:00:00 FORRÁS: Weborvos

Szerző: Weborvos Automata

Lapszemle

A vizsgálat nem érinti a novemberi tisztújítást, arra a küldötteket szabályosan választották meg.

Közvetlenül Éger Istvánhoz, a Magyar Orvosi Kamara elnökéhez érkezett bejelentés a MOK Budapesti Területi Szervezeténél (MOK BTSZ) történt lehetséges szabálytalan tisztújítás miatt. A kamara vezetője a Weborvosnak elmondta: feladata, hogy minden lehetséges eszközzel védje a kamara működésének szabályosságát, ezért felkérte az MOK Országos Felügyelő Bizottságát, hogy nemcsak a fővárosi, hanem valamennyi területi szervezetnél vizsgálják meg, a tisztújításoknál minden szabályosan történt-e.

Ahogy a Weborvos is megírta: a Facebook-on jelent meg, hogy a MOK BTSZ október 5-i tisztújító közgyűlése nem az alapszabálynak megfelelően történt. Nem választottak szavazatszámláló bizottságot, sem jegyzőkönyv hitelesítőt, és nem volt mandátumvizsgáló bizottság. Dr. Albert István a korábbi és a tisztújításon újraválasztott elnök lapunknak úgy kommentálta az ismeretlentől származó Facebook bejegyzést: nem zárja ki, de nem is tudja megerősíteni, hogy a küldöttgyűlésen voltak alaki problémák. Azt mondta: nagyon fontosnak tartja a kamara megítélését, és ha történt a választási eredményt befolyásoló szabálytalanság, azt korrigálni fogják. Sőt, ha találnak olyan hibát, ami a választás jogszerűségét és érvényességét megkérdőjelezi, akkor akár új választást is kiírnak. Hozzátette azt is, hogy a szabálytalanságok kivizsgálására a fővárosi területi szervezet felügyelőbizottságát kérte fel.

Bár a MOK BTSZ elnöke azt mondta, tudomása szerint se a területi szervezethez, se az országos szervezethez nem érkezett panasz vagy bejelentés, Éger István közölte a Weborvossal, hogy személyesen őt keresték meg. Tételes felsorolást kapott a MOK BTSZ október 5-i tisztújításon történt esetleges szabálytalanságokról. Mivel olyan, valóban súlyos állítások szerepelnek a bejelentésben, amelyek megkérdőjelezik a választás legitimitását, a MOK Országos Felügyelőbizottságához fordult, vizsgálják ki, minden szabályosan történt-e. Sőt teljes körű vizsgálatot kért, azaz azzal fordult az országos felügyelőbizottsághoz, hogy az orvosi kamara valamennyi területi szervezeténél tekintsék át, minden szabályosan történt-e a mostanában lezárult, illetve nem sokára lezajló tisztújításokon.

A MOK elnöke felhívta a figyelmet arra, a kamara területi szervezetei független szervezetek, saját felügyelőbizottságokkal. Azt is elmondta, azért nem elég a MOK BTSZ Felügyeló Bizottságának vizsgálata, mivel ennek a szervezetnek a tagjait is azon a tisztújításon választották meg, amelynek a legitimitása most kérdésessé vált. Nem várható el tőlük, hogy mint Münchhausen báró, saját magukat a hajuknál fogva rántsák ki a bajból. Ezért kérte fel az országos felügyelő bizottságot a vizsgálatra, amelynek lezárta után az eredményről a kamarát felügyelő tárcának számolnak be, amely dönt a továbbiakról.

Éger István kérdésre válaszolva kijelentette a teljes körű országos vizsgálat nem érinti a MOK novemberi országos tisztújítását, mivel erre a küldötteket még tavasszal teljesen szabályos módon választották meg.

Megtekintések száma: 1221

Koronavírus információk

Orvosok Lapja

E-ügyintézés

Hírek

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

Tagsági jogosultság ellenőrző

ESEMÉNYEK