MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Túl vannak az ezredik májtranszplantáción az SE-n

2019-09-15 00:00:00 FORRÁS: Weborvos

Szerző: Weborvos Automata

Lapszemle

Egy-egy májtranszplantációért 16 millió forintot fizet a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelő.

Megtörtént az ezredik beteg májtranszplantációja a napokban a Semmelweis Egyetemen. A beavatkozás egy végstádiumú, májcirrózistól szenvedő, 61 éves nőbeteg életét mentette meg. A beteg jól van, már a sebészeti osztályon lábadozik, adta hírül a Semmelweis Egyetem, amelynek Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján érhető el csak ez a beavatkozás hazánkban. Lassan negyedszázada, hogy alkalmazzák itthon is a májtranszplantációt, és természetesen az SE klinikáján végezték az elsőt. A beavatkozások során, beleértve az előkészítést és utókezelést, több mint ötven szakember összehangolt munkájára van szükség.

Egy-egy májtranszplantációért 16 millió forintot fizet a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelő. Finanszírozási korlát miatt nemcsak máj-, de más szervátültetés sem maradt el itthon. A rendelkezésre álló keretösszeget mindig az előző évben nyújtott transzplantációs tevékenység alapján határozzák meg, és az esetlegesen jelentkező többlet finanszírozási igényt a finanszírozási év végén belső átcsoportosításokkal kezelik.

Az egyik legerősebb év volt a 2018-as szervdonáció szempontjából, tíz százalékkal nőtt a szervdonációk száma, s tavaly történt meg a tízezredik szervátültetés az immár 45 éves transzplantációs történetünkben. Kiemelkedően magas Budapest szervdonációs aktivitása az OKITI, a Honvédkórház és a nemrég bekapcsolódott SE Korányi Tömbnek köszönhetően - cikkünk az életet adományozó kórházakról.

A betegek mindössze átlagosan egy évet várnak átültethető májra, de az életmentő beavatkozások esetében jóval rövidebb lehet a várakozás. Tavaly 80 májra várakozó beteg kapott új szervet.

Film a transzplantációról - A holtak, akik életet mentenek.

Képünk illusztráció a filmből

Megtekintések száma: 139

Koronavírus információk

Orvosok Lapja

E-ügyintézés

Hírek

Közérdekű Adatok

Transzparencia

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

Tagsági jogosultság ellenőrző

ESEMÉNYEK