MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Túlmunka: az egészségügyi dolgozók is tüntetnek

2018-12-07 07:15:11 FORRÁS: zoom.hu

Lapszemle

Eleshetnek az önkéntes túlmunka utáni pótléktól, ezért a szakszervezet az utcára hívja a kollégákat.

A Független Egészségügyi Szakszervezet a Zoom.hu-nak jelezte, csatlakoznak a fővárosi rabszolgatörvény elleni tüntetéshez szombaton. Mint ismert, november végén Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos nyújtott be önálló képviselői indítványt a Munka törvénykönyvének változtatásáról. Többek között megemelnék a munkaidőkeretet 12 hónapról 36 hónapra – erről kollektív szerződésben lehetne megegyezni. E mellett viszont az éves maximális túlóramennyiséget is felemelnék 250 óráról 400 órára.

„Hiába mondja Kósa Lajos, hogy nem vonatkozik ránk, ez nem igaz, mert mindenkire kötelező, akire érvényes a Munka törvénykönyve. Ránk is vonatkozik tehát az új szabályozás, nincs szó más törvényről, ami ezt felülírná” – jelentette ki lapunknak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Az ágazatban 416 órában maximalizálták a túlórák számát. Ebből 250 óra az, amit a munkáltató elrendelhet, a maradék pedig önként vállalt túlmunkának számít. Az új törvény pedig azt jelentheti – Soós szerint –, hogy az a munkavállaló, aki a kötelező 250 óra felett eddig önként vállalt túlmunkát, nagyon rosszul jár. A 400 órára való emeléssel ugyanis gyakorlatilag megszűnik az önkéntes túlmunka, mert “hagyományos túlórának” számít majd a munkahelyen töltött plusz idő. Így jóval kevesebb lesz a plusz juttatás is, mert ennek alacsonyabb a pótléka. Akár évente százezer forintnál több is kieshet egy átlagos fizetésből.

Azaz anélkül, hogy bármi történne, ugyanannyit kell majd dolgozniuk, csak kevesebbért, pedig “már így is mindenki a teljesítőképessége határán van”.

A Zoom.hu-nak korábban több szakértő is arról beszélt, hogy ha a dolgozók nem vállalnának önkéntes túlmunkát, akkor összeomolna az egészségügy. Így ha ezentúl már megérni sem fogja nekik túlórát vállalniuk, akkor végleg kritikus helyzetbe kerülhet az ágazat. Soós ugyanis attól fél, könnyen lehet, sokan teljesen más pályát választanak, vagy még többen kivándorolnak külföldre. Továbbiak a teljes cikkben

 

Megtekintések száma: 103

Hírek

Választások 2019

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK