Újráztatják a kollegiális vezetőket

2019-12-07 00:00:00 FORRÁS: medicalonline.hu

Szerző: Weborvos Automata

Lapszemle

Nincs a kritériumoknak megfelelő jelölt, ezzel az indokkal írják ki újra a kollegiális vezetői pályázatokat.

Megismétlik az országos és megyei kollegiális vezetők pályázatát, annak ellenére, hogy a jogszabályban erre felhatalmazott szakmai bizottság augusztus végén már kiválasztotta a pályázók közül azokat a háziorvosokat, házi gyermekorvosokat és alapellátó fogorvosokat, akik támogathatnák a praxisok közötti kapcsolatépítést, koordinálhatnák az alap- és a szakellátás közötti kapcsolatokat, és a sok problémát okozó ügyeleti ellátás megszervezésében is kiemelt szerepük lehetne - tudta meg a medicalonline.hu.

Az újrázás azért is furcsa, mert alig több mint két hete Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a lapnak úgy nyilatkozott, hogy két hónap elteltével lezárult a kinevezések jogszerűségének vizsgálata, és hamarosan kézhez kapják az országos és megyei vezetők a kinevezéseiket. Azokra a pozíciókra, amelyekre az első fordulóban nem sikerült jelöltet találni, újabb pályázatot írnak ki – ígérte akkor a szakpolitikus.

Senki nem jelentkezett megyei háziorvosi kollegiális vezetőnek Vas megyéből, a gyermekorvosi és fogorvosi kollegiális vezetői pályázatra pedig három-három megyéből nem akadt pályázó. Miközben az ÁEEK augusztus közepén írásban azt közölte a lappal, hogy az országos és a megyei vezetők szeptember 1-jei hatállyal megkezdik a tevékenységüket.

A posztokra pályázó alapellátókkal egyébként az elmúlt, lassan négy hónapban semmit nem közöltek arról, hogy miért csúszik a kinevezésük. Most pedig az államtitkárság – szemben a vonatkozó rendeletben döntési jogkörrel felruházott bizottság kamara által is támogatott döntésével – azért utasította az ÁEEK-t a pályázat újbóli kiírására, mert szerintük „nincs a kritériumoknak megfelelő jelölt”. Igaz, a pályázatot szabályozó miniszteri rendelet semmiféle véleményezési, vagy vétójogot nem rendelt sem az államtitkárhoz, sem a területet felügyelő tárca vezetőjéhez, ahogyan a Miniszterelnökséghez sem - írta a lap.

Megtekintések száma: 140
ESEMÉNYEK