MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Utolsó sorban: az egészségügy hátországa

2018-01-12 07:04:07 FORRÁS: Magyar Narancs

Lapszemle

Nem járunk fehérben, mi csak a kékköpenyesek vagyunk. Pedig nélkülünk nem menne a kórház.

Egészségügyben dolgozó nem egészségügyi végzettségű munkavállalók. Ebbe a kategóriába tartozik a kórházak technikai személyzete: takarítók, karbantartók, a konyhán dolgozók, gazdasági és informatikai szakemberek, adminisztrátorok. Azok, akik nem valamely külsős cég, hanem a kórházak alkalmazásában állnak, nagyjából 15–20 ezren vannak. Fizetésüket a közalkalmazotti bértábla és a bérminimum alakulása határozza meg, és hosszú évek óta kimaradnak az egészségügyi ágazati béremelésből. „Pedig speciális területen dolgoznak. Ha egy utcában nincs világítás, sötétben is hazatalálnak az ott lakók, viszont ha egy műtőben kiég egy lámpa, ott szó szerint megáll az élet. Ezek a dolgozók pótolhatatlanok, ha ők nem teremtik meg a megfelelő körülményeket a munkavégzéshez, a legmenőbb sebészprofesszor is tehetetlen. Nélkülük az egészségügyi ellátórendszer órákon belül leállna" – mondja Kiss László, az 5.12 Szakszervezet, a Tiszta Egészségügyért elnöke, aki maga is ápoló a Magyar Narancsnak.

Hozzáteszi, sokszor veszélyes munkakörökben dolgoznak ezek a munkavállalók, a mosodákban vagy sterilizálókban éppúgy fertőzéseknek vannak kitéve, mint az ápolók vagy az orvosok – a takarítókról nem is beszélve.

Kiss László szerint helytelen az a megközelítés, hogy az egészségügyi intézmények technikai dolgozói bármikor pótolhatók és munkájukhoz nincs szükség speciális szakismeretre. „Lehet, hogy nincs egészségügyi végzettségük, de szakismeretük van és kell is. Sokszor hosszú betanulás után tudják csak megfelelően elvégezni a feladatukat, amit el kellene ismerni – a bérezésben is."
Kiss László szerint a kórházak finanszírozása nem elégséges, egyértelműen központi megoldásra van szükség, ezzel a problémával az intézmények magukra vannak hagyva.

„Nagy a felháborodás a technikai munkatársak körében is, és bár nincs önálló szakszervezetük, szükség volna rá, úgy talán hathatósabban tudnának fellépni. Nem tudom, mit hoz a tavasz, de abban biztos vagyok, ha sztrájkról vagy bármiféle megmozdulásról lesz szó, ők is ott lesznek a frontvonalban." A teljes cikk a hetilapban.

Megtekintések száma: 103

Hírek

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

ESEMÉNYEK