MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Íme, a pártpolitikamentes(?) Újratervezés mozgalom

2019-06-04 15:54:35 FORRÁS: mok.hu

Szerző: Komornik Vera

Hírek - MOK hírek

Nem kell nekünk haragudni segíteni senkinek. Képesek vagyunk magunktól is elég dühösnek lenni.

Különös élményben lehetett részük azoknak, akik megnyitották az 1001 orvos hálapénz nélkül mozgalom portálját az elmúlt napokban. Netán az ATV műsorát nézték május utolsó napján estefelé. Egy képernyőről nézett ránk Dr. Lénárd Rita mosolygós és Dr. László Imre komor arca. Ez utóbbi úr nem akárki, Gyurcsány Ferenc pártjának (DK) egészségügyi kabinetvezetője (ha a párt nyerne, egészségügyi minisztere), de újabban a DK XI. kerületi polgármesterjelöltje. Ő egy ellenzéki pártkorifeus, a DK elnökségének tagja. Országgyűlési képviselő.

Dr. Lénárd Rita az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport egyik alapítója, a portál adminisztrátora, legaktívabb szereplői közül való. Rengeteg írás, bejegyzés szerzője, aki az orvosi munka szakmaiságáról, pártpolitika mentességéről szokott értekezni. Korábban ugyan már volt egy kisebb lebukás, mert a zárt orvosi portált titokban megnyitották az ellenzéki újságírók előtt, és amikor kiderült, akkor próbáltak magyarázkodni, de ez már akkor sem volt hiteles. A szakmai témák helyett a megbeszélések szinte kizárólag az ellenzéki újságírók és néhány penetránsan kamara ellenes blogger cikkei mentén szerveződtek. Tavaly ősszel „Újratervezés” néven mozgalmat alapítottak, amelynek deklarált célja a Magyar Orvosi Kamara megújítása lenne.

Már azt követően gyanút keltett a dolog, hogy bár a kamara megjavítását tűzték ki célul, de eszközül a pártpolitikai harc gyakorlatát hozták be a „politikamentesnek mondott” fórumokra. Bizonyítatlan állítások, téves összefüggések, egy mondatos ítéletek, karaktergyilkosság sorjázott hónapokon keresztül. A MOK sarkalatos testületi dokumentumait, deklarációit figyelmen kívül hagyták, lebecsülték nehogy a fiatal orvosok elgondolkodjanak ezek mentén. Feltűnő, hogy néhány idősebb kolléga a legfiatalabbak biztatásával, hergelésével próbálja a választási céljait elérni. Különösen visszatetsző, hogy az ifjúságot az idősebb generáció, tanítóik ellen uszítják, csatlakozva az igazságtalan, tehát mélységesen tisztességtelen „orvosbárózás” bulvárszövegeihez.

Közben Lénárd Ritát május 27.-én, a MOK választások 2. fordulójában (nagyon alacsony részvétel mellett) Érd-Szent Rókus választókörzet választókerületi elnökének, TESZ küldöttnek és az Országos Küldöttgyűlés küldöttének törvényesen megválasztották. Ez azt jelenti, jelentené, hogy ettől kezdve rá is kötelezőek (lennének) a MOK alapvetései, valódi pártpolitika mentessége, vagyis egyetlen politikai párt képviselőjével sem lenne ildomos közös képernyőn, műsorban mutatkoznia. Tisztségviselőnek ez mifelénk tilos, viszont a szolgálati út betartása alapszabályi kötelem. Azt viszont fel sem tételezem, hogy például ez a médiaszereplés az érintett területi szervezet tudtával és beleegyezésével történt volna. Új és nem tudta – mondhatják. Ám aki valamit vállal, nota bene arra törekszik, annak kötelessége tisztában lennie a szabályokkal, amik vállalása sikere esetén rá vonatkoznak. A törvény nem ismerete nem mentesít...

Látta valaki az elmúlt 16 év alatt – de akár korábban is – a MOK aktuális elnökét, más tisztségviselőjét pártpolitikussal kettesben szerepelni valamelyik TV adásban? Nem láthatta, mert ilyen soha nem volt. Pedig akár lehetett volna oka is arra, amikor Gyurcsány Ferenc, Molnár Lajos, majd később Kincses Gyula államtitkár idején 4 évre visszavonták a Magyar Orvosi Kamara minden jogosítványát, nem is titkoltan teljes megsemmisítésére törekedve.

Gyurcsány egykori államtitkára, jelenleg az „Újratervezés csoport” részéről épp a minap fejtegette hosszasan egy liberálisnak ismert internetes portálon, miért is agyament ötlet a MOK vezetése részéről pártpolitikai befolyással vádolni mozgalmukat. Érdekes. És itt a frappáns válasz rá. Remélhető, hogy ősszel a választók sem felejtik mindezt, amikor netán a mozgalom önjelöltjeit is viszontlátják a kandidálók sorában, és felelősen dönteniük kell.

Néhány rettenetesen frusztrált kolléga ugyanis szeretné mindenáron átvenni a hatalmat a MOK-ban, megfeledkezve arról az alapvetésről, hogy a vezetők nem hatalmat kapnak, hanem a szolgálat lehetőségét. A politikában járatlan fiatalokat feltüzelve, akik a pályakezdés valóban súlyos nehézségeivel küzdenek, egyre több ellenzéki pártpolitikai szál válik láthatóvá. Ellenzéki pártok szatellitájává zülleszteni a kamarát? No nem! Lehet, hogy ezek a pártok titokban támogatják az „Újratervezés” mozgalmat, médiumaikban erősen felülértékelve, riportokban támogatva jogos szakmai problémák politikai jelszavakká és akciókká formálását. Tudjuk, hogy a hatalom megszerzése érdekében a pártoknak semmi sem szent. Nyilvánvaló, hogy az egészségügy jelenlegi helyzete – amint azt a MOK TESZT minapi nyilatkozatában pontosan leírja – sajnos mindennél jobb terep egyeseknek látszólag szakmai alapon pártpolitikai célok eléréséért lázítani. Köszönjük, ezt köztestületünk nem kéri. Nem kell nekünk haragudni segíteni senkinek. Képesek vagyunk magunktól is elég dühösnek lenni.

A Magyar Orvosi Kamara az elmúlt évek során számos komoly figyelmeztetést küldött a Kormánynak, de folyamatosan tárgyalni igyekezett. Vannak eredmények, de a legfőbb problémák megoldása távolodni látszik, miközben egyre égetőbben sürgős lenne! Megoldásokat csak a jogalkotás és az erőforrások feletti rendelkezés birtokban lévő döntéshozótól várhatunk. Ellenzéki pártok vazallusaként csak a megosztottság, a gyűlölködés és a hatástalan működés eróziója várna ránk. Ilyet felelős vezető nem tehet és nem is tesz köztestületünkben!

Sapienti sat!

Budapest, 2019. június 4.

a Magyar Orvosi Kamara elnöksége

Megtekintések száma: 3753

Hírek

Választások 2019

 

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK