MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Kell-e nekem adatvédelmi tisztviselő?

2019-11-21 21:52:38 FORRÁS: mok.hu

Szerző: -

Hírek - MOK hírek

Kiknek szükséges adatvédelmi tisztviselőt alkalmaznia? Miért? Ki legyen az? Hogyan alkalmazzuk? Most minden kérdésre választ kaphat!

A páciensek egészségügyi adatai különleges személyes adatnak minősülnek. Így aztán kezelésük kiemelt és fokozott figyelmet igényel. Az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) kimondja, hogy kötelező adatvédelmi tisztviselőt kijelölni azon szervezetekben, ahol nagy mennyiségű különleges személyes adatot kezelnek.

Ezért minden orvosi rendelőnek, egészségügyi intézménynek kötelező DPO-t alkalmaznia, ez alól csak az önálló háziorvosok és egy orvosos praxisok mentesülnek. Már 2 orvosos praxis esetében is szükséges adatvédelmi tisztviselő kinevezése, amennyiben az orvosok rálátnak egymás betegadataira.

Az egyszemélyes praxisok esetében ugyan nem kötelező adatvédelmi tisztviselő alkalmazása, ugyanakkor lehetőség van önkéntes alapon kijelölni. Érdemes élni vele, hiszen személye az adatvédelmi feladatok ellátásában komoly segítséget és szakértelmet jelent.

 

Ki lehet adatvédelmi tisztiviselő?

Adatvédelmi tisztviselő lehet a rendelő bármely munkatársa (orvos, asszisztens, további egészségügyi személyzet, betegfelvevő, pácienskoordinátor stb.), aki az adatkezelésre vonatkozó döntéshozatalban nem vesz részt. Ebből adódóan nem lehet adatvédelmi tisztviselő a rendelő vezetője, vagy olyan munkatársa, aki az adatkezeléssel kapcsolatos, a teljes rendelőt érintő döntések meghozatalában részt vesz, hiszen a saját adatkezelői tevékenységét nem felügyelheti az adatvédelmi tisztviselő sem.

A feladatkör más munkakörrel együtt is ellátható, akár részmunkaidőben vagy rendelkezésre állási idő kikötésével, de nem muszáj munkaviszonyban alkalmazni, szerződés keretében külső személy is megbízható. Kijelölhető egy vagy több személy is. Az adatvédelmi tisztviselő személyét be kell jelenteni az adatvédelmi hatóságnak, valamint az adatkezelési tájékoztatóban fel kell tüntetni az adatvédelmi tisztviselő elérhetőségét.

 

Az adatvédelmi tisztviselő szerepe nem végzettséghez kötött, hanem szakmai rátermettséghez, az adatvédelmi jog és gyakorlat szakértői szintű ismeretéhez, valamint az egészségügyi adatkezelés specialitásainak ismeretéhez, mely ismereteket folyamatosan fejleszteni is kell.

 

Az Adatsólyom által szervezett egészségügyi adatvédelmi tisztviselő képzés mindezekre megoldást kínál. A képzés előadói az egészségügyi adatkezelés specialistái, a neves Wolters Kluwer jogászdíj nyertes „2018-as év adatvédelmi jogászcsapatának” tagjai. A képzés során az egészségügyben dolgozó leendő és már munkába állt adatvédelmi tisztviselők megalapozhatják a tisztség betöltéséhez szükséges tudásukat, bővíthetik meglévő ismereteiket és növelhetik szakmai kompetenciájukat. A képzés ezen túl hasznára válik minden olyan egészségügyi dolgozónak, aki munkája során kapcsolatban áll az adatkezeléssel.

 

A következő képzés időpontja: 2020. január 22-23.

További részletek és jelentkezés: https://www.adatsolyom.hu/adatvedelmi-tisztviselo-kepzes.html

 

MOK tagok az Adatsólyom termékeket 10% kamarai kedvezménnyel vásárolhatják meg! A 10%-os kedvezményt a MOK honlapján itt tudja igényelni.

 

Az Adatsólyom szoftverek jogi tartalmának megalkotása és gondozása, valamint az egészségügyi DPO képzés kidolgozása és lebonyolítása „az év adatvédelmi csapatát” dicséri. 

 

Kontakt és további információk:

web: www.adatsolyom.hu

email: info@adatsolyom.hu

telefon: 06-1-700-4441

Megtekintések száma: 425

Hírek

Választások 2019

 

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK