MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a be nem jelentett adatvédelmi incidens miatti bírságot?

2019-09-26 14:50:58 FORRÁS: mok.hu

Szerző: -

Hírek - MOK hírek

Teendők adatvédelmi incidens esetén

Biztosan Ön is hallott már olyan esetről, amikor a beteg vérvételi eredményét rossz e-mail- címre továbbították, és így olyan személyhez jutott el, aki ugyan akaratán kívül, de jogosulatlanul fért hozzá egészségügyi adatokhoz. Vagy a váróteremben kifüggesztésre került egy adott betegséggel kapcsolatban a kezelt betegek névlistája. Vagy amikor az asszisztens munkaviszonya megszűnt a rendelőben, de a betegnyilvántartó szoftverhez való hozzáférését nem szüntették meg, így továbbra is hozzáfért a betegek adataihoz. Ezek az események adatvédelmi incidensnek minősülnek.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila nyilatkozata szerint egy évvel a GDPR türelmi idejének lejárta után nem lesz olyan be nem jelentett adatvédelmi incidenssel kapcsolatos ügy, amelyben nem szab ki bírságot a NAIH. De mit tegyünk, ha adatvédelmi incidens történik a rendelőben? Hogyan kell bejelenteni az incidenst a felügyeleti hatóságnak?

Milyen kötelezettségei lehetnek az adatvédelmi incidensekkel kapcsolatban?

  • Ha a rendelőben adatvédelmi incidens bekövetkezését észleli, azonnal tájékoztatnia kell róla a szervezeten belüli felelős személyt, aki egyszemélyes praxis esetén az orvos, rendelőkben jellemzően az adatvédelmi tisztviselő.
  • Fel kell mérni annak lehetséges kockázatait, és mérlegelni kell, hogy milyen hátrányok érhetik az érintett betegeket.
  • A legtöbb adatvédelmi incidenst haladéktalanul, de legkésőbb a tudomásra jutást követő 72 órán belül be kell jelenteni a NAIH felé.
  • Szükség esetén az érintetteket is értesíteni kell, és
  • mindig rögzíteni kell az esetet az Adatvédelmi incidens nyilvántartásban.

Az interneten keresztül használható Adatsólyom részletes és konkrét útmutatót ad az adatvédelmi incidensek kezelésével járó kötelezettségekre, és gyors és professzionális megoldást az egészségügyben felmerülő többi adatkezelési kérdésben is.

Az Adatsólyom többek között tartalmazza az Adatvédelmi incidensek kezelésére és bejelentésére vonatkozó utasítást és az Adatvédelmi incidens nyilvántartás elkészítéséhez használható nyilvántartásmintát, valamint magyarázatokat és példákat. Ezek a dokumentumok iránymutatást adnak arra, hogyan tudja felismerni és beazonosítani a különböző adatvédelmi incidenseket, felsorolják a szükséges tennivalókat, a mellékletben pedig az incidensek típusait, eseteit bemutató gyakorlati példák is szerepelnek a jobb megértéshez. Továbbá arról is kap tájékoztatást, hogyan és hol tudja bejelenteni az incidenst a felügyeleti hatóságnak. 

Adatsólyom Doki – háziorvosoknak és egy orvosos praxisoknak

Adatsólyom Multidoki – orvosi rendelőknek és több orvosos praxisoknak

 

MOK tagok az Adatsólyom termékeket 10% kamarai kedvezménnyel vásárolhatják meg! A 10%-os kedvezményt a MOK honlapján itt tudja igényelni.

 

Az Adatsólyom Doki és Multidoki szoftver jogi tartalmát a VJT & Partners Ügyvédi Iroda, „A 2018-as év adatvédelmi csapata” alkotta meg és gondozza.

 

További információk:

web: www.adatsolyom.hu

e-mail: info@adatsolyom.hu

telefon: 06-1-700-4441

Megtekintések száma: 858

Hírek

Választások 2019

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK