A hallókészülék nemcsak a hallást javítja, hanem az elbutulás (demencia) kockázatát is jelentősen csökkenti

2023-01-11 13:25:00 FORRÁS: Dobson Szabolcs, Egészségügyi Szakirodalmi Tallózó. Fotó: J. D. Mason, Unsplash

Szerző: Dobson Szabolcs, gyógyszerész - a Journal of the American Medical Association cikke alapján

Hírek - Patikamérlegen

Egy az amerikai Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health kutatói által végzett új tanulmány megállapította, hogy a súlyosabb hallásveszteséggel küzdő idősebb felnőttek nagyobb valószínűséggel szenvednek elbutulásban (demenciában), aminek a valószínűsége kisebb a hallókészüléket használók, mint a nem használók körében.
Az elemzés 2413 személyre terjedt ki, akiknek körülbelül a fele 80 év feletti volt, és egyértelmű összefüggést mutatott ki a halláskárosodás súlyossága és az elbutulás között. Az elbutulás előfordulása a közepesen súlyos/súlyos halláskárosodásban szenvedők körében 61 százalékkal magasabb volt, mint a normál hallású résztvevők körében. A hallókészülék használata az elbutulás 32 százalékkal alacsonyabb előfordulásával járt annál a 853 résztvevőnél, akiknek közepesen súlyos/súlyos halláskárosodása volt.
Az eredményeket a Journal of the American Medical Association (JAMA) január 10-én tette közzé.
Hivatkozás: Alison R. Huang, Kening Jiang, Frank R. Lin, Jennifer A. Deal, Nicholas S. Reed. Hearing Loss and Dementia Prevalence in Older Adults in the US. JAMA, 2023; 329 (2): 171 DOI: 10.1001/jama.2022.20954
Megtekintések száma: 1116
ESEMÉNYEK