Mennyire hasznos a pulzoximéter otthoni alkalmazása?

2022-04-14 08:00:00 FORRÁS: Dobson Szabolcs, koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó

Szerző: Dobson Szabolcs, gyógyszerész

Hírek - Patikamérlegen

Az otthoni pulzoximéter gyakorlati hasznossága az USA-ban kétségesnek bizonyult a COVID-19-ben

Covid-19-ben szenvedő betegeknél a pulzoximéter otthoni alkalmazása egy randomizált vizsgálatban nem eredményezett több életben töltött és kórházon kívüli napot, mint a nehézlégzés szubjektív értékelése önmagában – jelent meg egy szerkesztőhöz írott kutatói levélben a New England Journal of Medicine 04. 06-i számában.

A Covid-19-ben szenvedő betegek „csendes oxigénhiányáról” szóló jelentések felvetették a kérdést, hogy a betegeknek érdemes-e otthoni pulzoximétert használniuk az oxigéntelítettség (oxigénszaturáció) mérésére, ahelyett, hogy a nehézlégzés szubjektív megítélésére hagyatkoznának a klinikai állapot romlásának mutatójaként.

Sok Covid -19 távfelügyeleti program tartalmazza az otthoni pulzoximetriát, de e programok hatékonysága ismeretlen. A nevezett tanulmány szerzői ismertették egy randomizált vizsgálat eredményeit, amely egy szöveges üzenet alapú távfelügyeleti programot (COVID Watch) értékelt, kiegészítve az oxigéntelítettség otthoni pulzoximéterrel történő nyomonkövetésével.

  1. november 29-től 2021. február 5-ig véletlenszerűen, 1:1 arányban sorolták be azokat a betegeket, akik részt vettek a COVID Watch programban úgy, hogy vagy a szokásos követési program mellett otthoni pulzoximetriát is használjanak, vagy csak a szokásos nyomonkövetési (monitorozási) programban vegyenek részt.

Az előre meghatározott elsődleges vizsgálati kimenetel azon napok száma volt a 30-ik napon, ameddig a beteg életben maradt és nem került kórházba.

A szokásos programcsoportba összesen 1041 beteget (közülük 606-an voltak teszttel igazolt Covid-19 betegek), a pulzoximetriás csoportba pedig 1056 beteget (közülük 611-an voltak teszttel igazolt Covid-19 betegek) soroltak be.

A teszttel igazolt Covid-19 betegeknél a 30-ik napon nem volt statisztikailag jelentős különbség a két csoport között az olyan életben töltött napok számában, amikor nem kerültek kórházban (átlagosan 29,4 nap a pulzoximetriás csoportban és 29,5 nap a standard csoportban).

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2201541?query=featured_home

Megtekintések száma: 598
ESEMÉNYEK