Első koronavírussal szemben ellenálló falfesték (X)

2021-04-08 10:27:00 FORRÁS: Kerimpex Kft.

Szerző: Kerimpex Kft.

Hírek - Szakmai

A németországi Dörken vállalat elsőként kínál olyan környezetbarát falfestéket, amely bizonyítottan ellenálló a koronavírussal szemben, és ezzel szinte teljesen kizárja a falfelület érintéséből adódó fertőzést.

A 2020-as évre világszinten rányomta bélyegét a korona-krízis. A hétköznapi életben és az egészségügyi szektorban a higiénés követelmények jelentősen megnövekedtek és szigorúbbá váltak. Ez eggyel több ok arra, hogy a vélt másodlagos kórokozótelepeket, mint falakat és mennyezeteket górcső alá vegyük. Ezek ugyanis komoly támadási felületet jelentenek a nem kívánt szennyeződések tekintetében: elegendő egy rövid érintés a kórokozók, mint pl. a koronavírus kézzel való átvitelére a nyálkahártyákra.

Minősített beltéri bevonat

A Német Dörken cég LUCITE® MultiResist PRO termékével világszinten elsőként kínál környezetbarát bevizsgált falfestéket, mely nem pusztán a baktériumokkal és penésszel szemben ellenálló, hanem a vírusokkal szemben, többek között az ún. burkos koronavírussal szemben is (az ISO 21702:2019 szabvány szerint). Mindössze 24 óra elteltével minden kórokozó így pl. a koronavírus sem mutatható ki felületén, így ezzel kizárható a szennyezett falfelületeken keresztüli fertőzés veszélye. Mindezt úgy biztosítja, hogy a termék gyártásakor semmilyen konzerváló anyagot nem használnak, nem adnak hozzá az élő szervezetekre káros biocid hatóanyagokat. A speciális falfesték további előnye, hogy ellenáll a fertőtlenítőszerekkel szemben is (DIN EN ISO 2812-1 szerint), így a gyakori felületi fertőtlenítő törlések sem befolyásolják a festék megjelenését. A falfestéket független és akkreditált szervezetek ellenőrizték a legaktuálisabb higiénés szabványok szerint.

 

A termékkel festett próbatest felületén az  ISO 21702: 2019 szerinti vizsgálat eredményeként 24 óra elteltével, a modellvírus (szarvasmarha-koronavírus *) és maradékai nem voltak kimutathatók. 

*A béta-coronavirus nemzetségből (mint a SARS-CoV-1 és -2 vírus)  származó szarvasmarha-koronavírussal (BoCV), egy alapjaiban megfelelő helyettesítő vírus áll rendelkezésre a fertőtlenítőszerek vagy a vírus-inaktiváló folyamatok vizsgálatára. A fertőtlenítő vizsgálatokra vonatkozó európai szabványok (lásd DIN EN 14885) szerint a vaccinia vírust (tehénhimlő) tekintik az egyetlen tesztvírusnak a "burkolt vírusok elleni virucid hatékonyság" szempontjából. Ennek megfelelően a vaccinia vírus elleni ( sikeres) vizsgálat eredményét az összes ún. burkos vírus esetében figyelembe lehet venni. 

Festékkel a biztonságért 

Különösen a nagy kórokozóterhelésnek kitett területeken, mint kórházakban, idősotthonokban, vagy orvosi rendelőkben, ahol folyamatosan sok beteg vagy ápolásra szoruló ember tartózkodik, a lehető legmesszebb menőkig el kell kerülni a fertőzés veszélyét. Ugyanakkor az olyan közintézményekben is, mint óvodák, iskolák vagy irodák, szintén komoly következményei lehetnek a koronavírussal való fertőzésnek.

A Dörken LUCITE® MultiResist PRO tulajdonságainak köszönhetően mindezen területeken biztonságosan alkalmazható és – a konzerválóanyagok és biocidok elhagyásának köszönhetően – felhordás közben semmilyen módon nem zavarja a létesítmény üzemszerű működését.

Ugyanakkor a LUCITE® MultiResist PRO nem csak ragyogó fehér, hanem bármely más színt is kölcsönözhet a beltéri falfelületeknek, mennyezeteknek. Több mint 100 000 színárnyalatban érhető el a RAL, NCS színkártyák és más a  kereskedelmi forgalomban elérhető színkártyák színeiben, így kiválóan megfelel a kreatív színkialakításhoz.  A váróhelyiségekben kellemes atmoszférát biztosít, a betegirányítás területén biztonságos és érthető tájékozódási segédeszközként szolgálhat.

Kapcsolat:

www.kerimpex.hu/kapcsolatok/

https://www.premiumcolor.hu/termekek/lucite-multiresist-pro 

unnamed (2)

                                       

Megtekintések száma: 18023
ESEMÉNYEK