Utolsó roham a nulla százalékos EFOP hitelért

2020-12-17 14:14:00 FORRÁS:

Szerző: -

Hírek - Szakmai

Kamatmentes részletre újulhatnak meg a rendelők, jöhetnek az új gépek

Kamatmentes kölcsönből fejleszthetik eszközparkjukat többek között az orvosok és egészségügyi szolgáltatók is az EFOP hitelből (EFOP-5.1.1-17 Pénzügyi Eszköz Hitelprogram). Az európai uniós forrású kölcsönt nem csak berendezések, műszerek, eszközök, hanem akár ágyak, takarók és párnák megvásárlására vagy járműbeszerzésre és képzési költségek fedezésére is fel lehet használni.

Szabó Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank EU Értékesítési és Ügyfélkapcsolati Igazgatóságának vezetője elmondta: már csak egy év maradt a nulla százalékos kamatozású hitel igénylésére – a kamatmentes kölcsönt mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetik 1 és 10 millió forint közötti értékben az MFB Pontokon, számos célra, az eszközök beszerzésétől kezdve a képzések költségének fedezéséig.

Háziorvosok és fogorvosok eszközparkjának megújítása, egy új EKG-készülék beszerzése vagy akár egy használt röntgen, esetleg ultrahang berendezés megvásárlása ugyanúgy fedezhető a kölcsönből, ahogyan finanszírozták már belőle infúziós pumpa, nőgyógyászati lézer, fogorvosi szék, illetve kompresszor beszerzését is. A hitel futamideje igazodik a beszerzett eszközök amortizációs idejéhez. A kölcsönből a vállalkozások munkatársaik szakmai fejlesztését, képzését is fedezni tudják, ám ennek összege nem haladhatja meg a teljes hitelösszeg 10 százalékát.

Az eddig folyósított EFOP hitelek átlagos kölcsönösszege csaknem 5,9 millió forint. A jelenleg rendelkezésre álló, több mint 550 millió forintos keretből így várhatóan további száz vállalkozás igényeit lehet még finanszírozni. Bár a beérkező hiteligényeket az MFB 2021. december elsejéig tudja fogadni, érdemes minél korábban gondoskodni a hitelkérelem benyújtásáról, hiszen bármikor kimerülhet a kamatmentes kölcsön finanszírozását lehetővé tevő keret.

Az eddigi folyósított hitelek alapján az érintett vállalkozások körében jellemző hitelcél volt a számítástechnikai eszközpark korszerűsítése és gépjármű vásárlása is, hiszen ilyen kedvező feltételekkel másutt nem jutnak hozzá finanszírozáshoz. Fontos megjegyezni azonban, hogy míg az EFOP hitelből kisbusz, szállító jármű és teherautó vásárolható, személygépkocsi beszerzésére csak meghatározott feltételekkel igényelhető a kölcsön.

A folyósítás feltételeiről további információkat a https://www.palyazat.gov.hu oldalon és az MFB honlapján olvashatnak az érdeklődők.

ESEMÉNYEK