10 Ezer Lépés Program a prosztatarákos betegekért

2021-01-26 18:00:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Kalotay Gábor elnök, Gyógyulj Velünk Egyesület

Orvosoklapja - Aktuális

Hatékonyabb, ha az orvos is „felírja” a mozgást


Legyen szó akár kezdeti, akár előrehaladottabb stádiumban lévő, prosztatarákkal élő betegekről, mindkét betegcsoportra igaz: nagy nemzetközi tanulmányokban bizonyították, hogy a rendszeres fizikai aktivitás, a heti legalább három óra intenzív testmozgás érdemben javíthatja az életkilátásokat. A 2017-ben elindított 10 Ezer Lépés Program ezt az információt szeretné betegekkel és kezelőorvosaikkal is minél szélesebb körben megosztani és a páciensek közül minél többeket megnyerni az egészséget szolgáló életmódnak.


Urológus és onkológus szakorvosok, gyógytornászok, a Magyar Rákellenes Liga, a Gyógyulj Velünk Egyesület és a Janssen közösen dolgozta ki a 3 évvel ezelőtt indított 10 Ezer Lépés Programot. A nevet a WHO ajánlása ösztönözte, miszerint minden nap legalább 10 ezer lépésnyi mozgásra van szükség az egészség megőrzéséhez. Ez igaz a daganatos betegekre is: nemzetközi tanulmányok szerint lényegesen kisebb a prosztatarák-specifikus halálozás azon férfiak körében, akik a prosztatarák diagnózisa után is rendszeresen a pulzusszámot tartósan emelő fizikai aktivitást végeznek.


Üzenetek a szakembereknek


A program intenzitását jelzi, hogy milyen sok egészségügyi szakembert és beteget sikerült már elérni. A 10 Ezer Lépés Program napirendre került több nagy urológiai és uroonkológiai konferencián. A részvétel célja az, hogy a hallgatóságban jelen lévő szakorvosok a legújabb klinikai vizsgálatokról szóló beszámolók és terápiás eredmények megismerésén túl maguk is aktív mozgásra ösztönözzék a pácienseiket. Tapasztalat ugyanis, hogy nagyobb az esély arra, hogy a beteg a mindennapokban is tegyen az egészségéért, ha ezt az onkológus vagy az urológus is kéri tőle, akivel a prosztatarák kezelése és kontrollja során találkozik. Az előadásokon elhangzott: a rendszeres mozgás élettani hatásai semmivel sem válthatók ki, semmivel sem helyettesíthetők vagy pótolhatók. A betegek aktuális állapotához igazodó sport esélyt ad arra, hogy az érintettek – a gyógyszeres kezelések előírásainak pontos betartásán túl is – érdemben tehessenek saját állapotuk javításáért. Az erőfeszítés tükröződhet a túlélésben, illetve a betegek életminőségében egyaránt.


A prosztatarák operációja, sugárkezelése, hormonkezelése miatti mellékhatások, szövődmények kockázatának és mértékének enyhítésében a gyógytornának is fontos szerepe lehet. E megfontolásból a 10 Ezer Lépés Programba gyógytornászokat is bevontak: két országos továbbképzést is szerveztek számukra a prosztatarákos betegek rehabilitációs lehetőségeiről, a speciálisan őket célzó fizioterápia gyakorlatáról. Az otthoni gyógytorna elősegítésére szabadon elérhető és felhasználható speciális kisfilmek is készültek (Rakgyogyitas.hu/ferfitorna). A széles körű ismeretterjesztéssel azt is igyekeznek elősegíteni, hogy az érintett páciensek keressenek gyógytornászt saját lakhelyükön, kérdezzenek rá kezelőorvosuknál a lehetőségekre. A Magyar Rákellenes Liga országszerte dolgozó önkénteseinek ugyancsak elismert előadók bevonásával tartottak tréninget, hogy tájékozottan tudják segíteni a hozzájuk forduló prosztatarákos betegeket. A Magyar Uroonkológiai Társaság kongresszusához kapcsolódó rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője nyitotta meg, ami szintén fontos visszacsatolást adott a szervezők számára.


Fővárosi és vidéki férfiak mozgósítása


A Gyógyulj Velünk Egyesület és a Magyar Rákellenes Liga Budapesten és számos vidéki városban is szervezett rendezvényeket a betegeknek. Az adott régióból megnyertek elismert szakembereket, főorvosokat, klinikavezetőket előadóként, akiknek közreműködésével ismeretterjesztő előadásokat, közös gyógytorna programokat, figyelemfelkeltő városi sétákat hirdettek meg. A területi rendezvényeket mindenhol aktív, helyi sajtókampány is kísérte, hogy azokhoz is eljussanak az információk, akik személyesen nem vesznek részt a programokon. Internetes portálok, híroldalak, szakmai honlapok, újságok számoltak be az eseményekről és felhívásokról, rádiók és televíziók kértek interjút a programban szerepet vállaló szakemberektől. Az idősebb férfiak – ráadásul a prosztatarák apropóján – nehezen mozgósíthatók, ezért a program a nőket is célozza, hogy közvetítésükkel el lehessen érni az ezen a területen még mindig sokkal zárkózottabb férfiakat.


Megjelent a prosztatarákos betegek történetét bemutató Férfi(h)arcok című kötet (Rakgyogyitas.hu/cimke/ferfiharcok), több riportfilm is készült a betegségből meggyógyult vagy azzal példaadó módon együtt élő férfiakról. A kisfilmeket az interneten több tízezren látták eddig, és több helyi televízió is bemutatta. A program keretében készült betegedukációs kiadványok is sokakhoz eljutottak már, azok az együttműködő betegszervezeteknél ingyenesen beszerezhetők.


Egyre többen a virtuális térben


A koronavírus-járványhelyzet miatt idén sok rendezvény elmaradt, ezért a program a Facebook.com/10ezerlepes webcímen közösségimédia-csatornát indított. A világháló ma már nem csak a fiataloké: az idősebb korosztályból is egyre több beteget és hozzátartozót el lehet érni a virtuális csatornákon keresztül is, a járvány okán is mind többen használják közülük is aktívabban az internetet. A közösségi oldalon keresztül is folyamatosan tesznek közzé prosztatarákos betegeknek szóló információkat, gyógytornavideókat, prosztatarákos férfiak történeteit bemutató riportokat. A tervek között szerepel, hogy a jövőben a betegek visszajelzései alapján szakmai előadásokat is közvetítenek majd.


A 10 Ezer Lépés Program létjogosultságát jelzi, hogy a kezdeményezés nemzetközi mintaprojektté vált: a magyarországi tapasztalatokat felhasználva a program ugyanezen a néven elindult több közép-európai országban is.

Megtekintések száma: 796

A legégetőbb szakmapolitikai kérdések és vitatémák rovata.

ESEMÉNYEK