DocRoom néven indult el a Máltai kutatási program

2022-10-13 12:03:00 FORRÁS: Orvosok Lapja, fotó: Nancy Nguyen, Unsplash

Szerző: Dr. Békási Sándor intézményvezető főorvos, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Egészségügyi Ce

Orvosok lapja - Aktuális

Hiánypótló egészségügyi kutatóprogramot indított a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Céljuk a hajléktalan emberek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésének és egészségi állapotuk hosszú távú fejlesztési lehetőségeinek feltérképezése. A DocRoom program európai szinten egyedülálló módon vonja be a tudományos kutatások körébe a hajléktalan ellátottakat, miközben az eredmények, jó gyakorlatok megosztásával segíti a szektor minden szereplőjét. A szakemberek elsőként a digitális eszközökhöz való hozzáférést, az egészségügyi célú internethasználatot és a telemedicina alkalmazási lehetőségeit vizsgálták.

Az utóbbi években egyre szélesebb körben jelentek meg a digitális eszközök az egészségügy területén, a koronavírus-járvány pedig még inkább felerősítette ezt a folyamatot. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének Digitális Egészség Kutatócsoportja és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös, több éven keresztül tartó kutatómunkában azt mérik fel, hogy hogyan javíthatják a digitális technológiák (pl. a telemedicina vagy az okostelefon-alapú platformok) az olyan kiemelten sérülékeny csoportok, mint a hajléktalan emberek egészségügyi hozzáférését és ellátását.

„Az eddigi eredmények alapján úgy látjuk, a digitális egészségügy jól alkalmazható a hajléktalan személyek ellátásában is, az online orvosi vizit kipróbálását kifejezetten pozitívan értékelték mind a betegek, mind pedig az orvosok” – osztotta meg dr. Győrffy Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem docense és a Digitális Egészség Kutatócsoport vezetője. A lezárult kutatási projektek legfontosabb megállapításai közé tartozik, hogy a telemedicina szolgáltatásaira a hajléktalan emberek ugyanolyan arányban nyitottak, mint a lakosság más csoportjai; a hajlék nélkül élők 69,6%-a rendelkezik telefonnal, 34,6%-uk okostelefonnal, és 10,8%-uk használt már egészségügyi applikációt. A 3 hónapos telemedicina pilot programban 4 hajléktalanszállóról összesen 55 páciens végezte el a személyenként a programot. Ez a krónikus betegségek jobb menedzselését szolgálja, hat online vizitből áll, és három szakorvos, illetve egy-egy, a szállókon dolgozó szociális munkás közreműködésével zajlik. A program keretében összesen 415 online vizit történt 10%-nál alacsonyabb lemorzsolódással.

„A kutatások eredményei nem csupán önmagukban érdekesek, hanem azért is nagyon fontosak számunkra, mert ezekre alapozva tudjuk az egészségügyi szolgáltatási portfóliónkat hatékonyabbá és személyközpontúvá tenni. A már meglévő tapasztalatokra alapozva idén elindítjuk hibrid ellátási modellünket, amelyben a személyesen nyújtott rendelői szolgáltatások, a mozgó orvosi ellátás és az online vizit egy teljesen flexibilis, átjárható, holisztikus rendszert alkot” – tette hozzá dr. Békási Sándor, a Máltai Szeretetszolgálat 24 órás Egészségügyi Centrumának intézményvezető főorvosa. A szakember hangsúlyozta, hogy a modell a krónikus betegségek biztonságos menedzselésével, a hirtelen állapotromlás megelőzésének és a hajléktalan személyek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésének segítésével az ellátórendszert és a gondozott embereket egyaránt szolgálja.

A DocRoom kutatási program keretében a Szeretetszolgálat az innovatív ellátási formák mellett széles körű szűrővizsgálatok és prevenciós eszközök hatékonyságának vizsgálatát is tervezi, amelyek javíthatják mind a hajléktalan emberek egészségi kilátásait, mind pedig kikövezhetik az utat más, hátrányos helyzetű társadalmi csoportok egészségének fejlesztéséhez.

További információ érhető el a program honlapján: docroom.hu.

 

Megtekintések száma: 1176

A legégetőbb szakmapolitikai kérdések és vitatémák rovata.

ESEMÉNYEK