A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

150 éve született a szegények orvosa, Batthyány-Strattmann László

2020-07-02 09:24:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Dr. Hencz Péter nyugalmazott főorvos

Orvosok lapja - História

Már életében szentnek tartották. 1923-ban dicsérő oklevelet kapott a pápától, 2006-ban avatták boldoggá. A rendszerváltás után az egészségügyi minisztérium magas kitüntetést nevezett el róla, melyet évente a legkiválóbb orvosnak ítélnek oda.

Ősi magyar főnemesi család sarja, 1870-ben született Dunakilitiben. Tizenkét éves volt, amikor édesanyja meghalt. Ez idő tájt kezdett benne megérni az elhatározás, hogy orvos lesz, és ingyen fogja a betegeket gyógyítani. Gyermekkorától kezdve mélyen hívő katolikus volt.
Középiskola után édesapja kívánságára mezőgazdasági ismereteket tanult a bécsi egyetemen, majd 1896-ban átiratkozott az orvosi fakultásra. 28 évesen házasodott össze a mélyen vallásos Coreth Mária Terézia grófnővel, harmonikus kapcsolatukból tizenhárom gyermek született.
1902-ben saját pénzén 25 ágyas kórházat alapított, sebészi, majd szemészeti szakképesítést szerzett. Kedves, közvetlen magatartása messze földről vonzotta a betegeket, különvonatok szállították hozzá a gyógyulni vágyókat. Betegeit ingyen gyógyította. A legegyszerűbb betegekkel is úgy bánt, mintha főhercegek lettek volna. A háborúban hadikórházat épített, ahol önkéntesként gyógyított. Trianon után Körmendre költözött, ahol szembetegek részére alakított ki kórházat. Betegeinek még a receptjeikért sem kellett fizetniük az optikusnál. Bel- és külföldön az egyik legkiválóbb szemorvosnak tartották. A legszegényebb emberek özönlöttek hozzá. A gyógyítás fejében csupán annyit kért, hogy imádkozzanak érte. Rászorultságuk mértéke szerint pénzzel, ruhával, gabonával rendszeresen támogatta őket.
Nem volt olyan emberbaráti intézmény, amelynek működéséhez hozzá ne járult volna. Jelentős pénzösszeggel támogatta a TBC-szanatóriumok hálózatának kiépítését. A szegényeknek saját birtokából kétszáz ingyenes házhelyet osztott szét. Réteket, szántóföldeket adott jelképes díjért haszonbérbe, amelyet később elengedett. Asszisztensének minden reggel nagyobb pénzösszeget adott, hogy ossza ki a szegények között úgy, hogy nem mondja meg, honnan származik. Családjával minden reggel együtt jártak szentmisére.

Hosszú, 14 hónapos szenvedés után halt meg 1931-ben, örömmel viselve a fájdalmakat, mert Krisztussal együtt szenvedhetett.
Már életében szentnek tartották. 1923-ban dicsérő oklevelet kapott a pápától, 2006-ban avatták boldoggá. A rendszerváltás után az egészségügyi minisztérium magas kitüntetést nevezett el róla, melyet évente a legkiválóbb orvosnak ítélnek oda.

A kép forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Batthy%C3%A1ny-Strattmann_L%C3%A1szl%C3%B3

Megtekintések száma: 6963

Történeti érdekességek az orvostudomány, a gyógyszerészet és az ápolástan területéről.

ESEMÉNYEK