A Heart Based Medicine nemzetközi története és hazai gyakorlata

2020-07-02 14:11:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Gánti Eszter művészetterapeuta, Cordelia Alapítvány

Orvosoklapja - Konzílium

A Heart Based Medicine az egészségügyi dolgozók olyan nemzetközi szervezete, amely a világszerte terjedő „szereteten alapuló gyógyászat” szemléletét képviseli.

A Heart Based Medicine az egészségügyi dolgozók olyan nemzetközi szervezete, amely a világszerte terjedő „szereteten alapuló gyógyászat” szemléletét képviseli. Ez a hitvallás már a 90-es években megjelent az USA-ban. A szervezetet dr. Jan Bonhoeffer, a baseli Children’s Hospital professzora alapította 2019-ben, a Heart Based Medicine Hungary ennek a földrészeken átívelő mozgalomnak a magyarországi csoportja.
Cikkemben először rövid visszatekintést szeretnék adni arról, hogy az orvostudomány története során hogyan jutottunk el a heart based-szemléletig.

Hippokratész Kr. előtt 400-ban ezt vallotta: „Az orvos a gyógyító művészet szolgája, a tudás szolgája, és a beteggel együtt, kéz a kézben küzd a betegséggel szemben.”
A középkorban a medicus curat natura sanat elve vált általánossá, az orvos kezel, de gyógyítani a természet gyógyít. Ez azt jelenti, hogy mindannyiunkban és minden életfolyamatban van egy gyógyító erő, amely természetes folyamatként egészségre és egyensúlyra törekszik.
Paracelsus (15. sz.) szerint: „Az orvos ereje a páciensben rejlik.”
Karl Jaspers a 19. sz. végén kijelentette, hogy „a betegeknek szükségük van arra a szabadságra, hogy áttörjék az egészségügy korlátait.”
Az 1970-es években az USA-ban a jogászok kezdeményezésére elindult az, hogy a páciensnek egy beleegyező nyilatkozatot (Informed Consent) kellett aláírnia. Ezzel elérték, hogy a pácienst mindenről tájékoztatni kell, és az ő döntését is figyelembe kell venni.
A 90-es években megszületett az autonóm páciens fogalma. A beteg és az orvos közösen hozza meg a páciens érdekeit legjobban szolgáló döntést (Shared Decision). Ugyancsak a 90-es években fogalmazta meg Youngson a rendszerrel kapcsolatban: „Az egészségügyi dolgozók jól ismerik az íratlan szabályokat: ne nézz rá senkire, dolgozz olyan gyorsan, ahogy csak lehet, végezd el a papírmunkát, aztán jöhet a következő beteg.”

A mozaikos történelmi áttekintésből kitűnik, hogy a páciens részvétele a gyógyítási folyamatban egyre jelentősebbé vált, ezzel a felelősségvállalása is nagyobb lett. Ugyanakkor az egészségügy fokozatosan elszemélytelenedett, a rendszer fokozódó szabályozottsága csökkentette az orvos egyéni felelősségét, de ezzel a döntési szabadságát is, aminek az lett a következménye, hogy a páciensek az elszemélytelenedett struktúrában érzelmileg magukra maradtak, az egészségügyi dolgozók pedig robotüzemmódra kényszerültek.

A Heart Based Medicine Hungary egyik alapító tagja így vall erről: „Ha olyan a rendszer, hogy én nem úgy csinálhatom, ahogy belőlem fakad, ahogy önazonos lennék, akkor el kell magamtól távolodnom, és mintegy gépiessé válok. Amikor elveszítem a kapcsolatot a saját érzéseimmel, akkor robotüzemmódba kapcsolok” (dr.Tar Zsuzsa).

Ezen jelenségek orvoslására hozta létre Youngson az 1990-es években a Hearts in Healthcare mozgalmat, amelynek központjában az együttérző gyógyítás áll. (https://heartsinhealthcare.com)
Végül, 2019-ben dr. Jan Bonhoeffer ugyanezt a szellemiséget képviselve megalapította a Heart Based Medicine szervezetet. (https://heartbasedmedicine.org)

A Heart Based Medicine hitvallása szerint a változáshoz egészen apró lépéseken keresztül vezet az út: lehet ez a segítő önelfogadása, önazonossága, hogy úgy dolgozhat, ahogy a személyiségéből fakad, hogy a hivatástudatát ne veszítse el. Ezt a szerepet töltheti be egy gesztus, egy pillantás, egy megértés, amely beindítja az öngyógyítási késztetést azáltal, hogy a páciens úgy érzi, elfogadják és partnerként kezelik.
Íme egy rövid videó, amely szemlélteti a heart based medicine hitvallást: https://www.youtube.com/watch?v=zcvc_Nf6rFo&t=19s


„Még a legnagyobb kihívást jelentő munkahelyen is szárnyalhatunk, ha a legegyszerűbb dolgokat elkezdjük másképpen csinálni”. (Robin Youngson)

Mik azok a belső eszközök, erőforrások, amelyek segítségével „szárnyalni” tudunk?


A Heart Based Medicine nemzetközi szervezete és magyarországi csapata is azért jött létre, hogy felkutassa ezeket a belső erőforrásokat. Tudományosan bizonyított, hogy ezeknek a potenciáloknak a kiteljesítésére a különféle önismereti jellegű előadások és meditációs gyakorlatok hatásos eszköznek számítanak.
A https://heartbasedmedicine.org honlapon vagy a következő linken lehet regisztrálni és csatlakozni a nemzetközi mozgalomhoz:
https://www.facebook.com/groups/heartbasedmedcommunity/?inf_contact_key=27856dfc06831552d820587022f455ee

Az egészségügyi dolgozók jelenleg minden szerda este Zoom alkalmazáson keresztül, online csoportok keretében különböző önismereti jellegű előadásokat hallgathatnak, és különféle meditációs gyakorlatokat élhetnek át élményszerűen.

Dr. Tar Zsuzsa – Fazekas Gábor: Meditációs csoportok
A magyarországi csapatból dr. Tar Zsuzsa pszichiáter tart hetente háromszor vezetett meditációs csoportot online, Zoom alkalmazáson keresztül. A különböző meditációs technikák segítenek, hogy átéljük a meditatív állapotot, amelyben önmagunkat minden elvárástól, félelemtől, gátlástól, ragaszkodástól s minden tanult mintától megszabadulva éljük meg. Ez hozzásegít ahhoz, hogy a mindennapokban megtartsuk az önazonosságunkat.
Fazekas Gábor, a Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület alapítója és vezetője hétfő esténként tart online vezetett meditációs csoportokat, rövid megosztó körrel. A csoport mindenki számára nyitott. Gáborral főként a tudatos jelenlétet, más néven éberségmeditációt, azaz a mindfulnesst van lehetőségünk együtt gyakorolni, ami kutatások által is alátámasztottan hatásos, evidence-based módszer a stressz csökkentésére, a depresszió kiújulásának megelőzésére, a jóllétünk fokozására és átfogó módon a tudatosság javítására.

A magyar Heart Based Medicine csapat:
A magyarországi csapat tagjai a járványhelyzet következtében a saját területükön tevékenykednek a heart based szellemiség jegyében. Hosszú távú terveink között szerepel, hogy ezt a szemléletet minél több emberhez és szervezethez juttassuk el képzések és előadások keretében. Még mindig várjuk olyan orvos kollégák jelentkezését, akik azonosulni tudnak ezzel a szemlélettel, és szívesen vennének részt a képzésben.
Szintén keresünk még egy projektmenedzsert, aki a képzések gyakorlati megvalósításában nyújtana segítséget.
Jelentkezni a gantieszter@gmail.com címen lehet.

Megtekintések száma: 702

A legégetőbb szakmapolitikai kérdések és vitatémák rovata.

ESEMÉNYEK