Heart Based Medicine

2020-04-22 13:29:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Gánti Eszter

Orvosoklapja - Konzílium

A Heart Based Medicine az egészségügyi dolgozók olyan nemzetközi szervezete, amely a világszerte jelen lévő „szereteten alapuló gyógyászat” szemléletét képviseli. A szervezetet dr. Jan Bonhoeffer, a baseli Children’s Hospital professzora alapította. A Heart Based Medicine Hungary ennek a földrészeken átívelő mozgalomnak a magyarországi csoportja.

„Hatalmunk van arra, hogy ne hatalmaskodjunk.” Dr. Harangozó Judit

A Heart Based Medicine kapcsolatot szeretne létesíteni az egészségügyi dolgozókkal, és lehetővé tenni számukra a szakmai és személyes integritásuk biztosítását a legnehezebb helyzetekben is abból a célból, hogy tevékenységüket szívből jövő szolgálatként éljék meg. Ez a szemlélet a betegeket is arra ösztönzi, hogy mozgósítsák öngyógyító képességüket, és aktívan vegyenek részt gyógyulásuk folyamatában.
Talán még soha nem volt ilyen aktuális a szeretetközpontú gyógyítás alkalmazása, mint most.                                                                          Jelentős kihívás a szeretetközpontú gyógyászatról írni, mivel nem lehet a racionalitás szintjén jellemezni. A szeretetközpontú gyógyászat célja az önmagunk felfedezésére való bátorítás. A Heart Based Medicine képviselői szerint elérkezett az ideje, hogy felülvizsgáljuk az egészségről és a saját gyógyító szerepünkről alkotott korábbi elképzeléseinket. Mindenki számára fontos, hogy az egészségügyi dolgozók képessé váljanak a szakmai tudásukból és a személyiségükből adódó gyógyító képességük együttes alkalmazására.
A koronavírus-járvány idején ez a gyógyító attitűd különös kihívást jelent a csapat összes tagja számára. Egy kis visszatekintés a szervezet magyarországi megalakulására: a Heart Based Medicine nemzetközi szinten 2019 októberében jelent meg a nyilvánosság előtt egy nemzetközi konferencia keretében. A magyarországi csapat nem sokkal ezután kezdett szerveződni. Dr. Tar Zsuzsanna pszichiáter és Gánti Eszter művészetterapeuta kapcsolatba lépett több olyan orvossal és egészségügyi szakemberrel, akik a szívközpontú gyógyászat szellemiségében végzik gyógyító munkájukat. Így felvettük a kapcsolatot olyan szervezetekkel, mint a PAF (Pozitív Attitűdformálás Az Emberibb Egészségügyért), a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztálya, valamint a SAS-OK (Szuggesztiók Alkalmazása A Szomatikus Orvoslásban) alapítvánnyal is.
A magyarországi Heart Based Medicine csapat indító tagjai: Gánti Eszter művészetterapeuta, dr. Tar Zsuzsanna pszichiáter, a Cordelia alapítvány munkatársa, dr. Pusztai Ildikó sebész, pszichoterapeuta, dr. Radványi Krisztina nőgyógyász, pszichoterapeuta-jelölt, valamint dr. Harangozó Judit pszichiáter, az Ébredések Alapítvány alapítója és vezetője.
A koronavírus-járvány következtében a rövid és hosszú távú terveink átalakultak.                                                                                                  Dr. Pusztai Ildikó szerint „A rendkívüli helyzetek rendkívüli megoldásokat igényelnek.” Ezért ő három, nemzetközileg és Magyarországon is új kezdeményezés elindításában, illetve napi munkájában vesz részt. 2020. március 17-e óta ingyenesen, online (elektronikus levél és különböző élő videoalkalmazások segítségével), valamint telefonon segít a hozzá fordulóknak.                                                                                                Magyarországról, Európából, az amerikai és az ausztrál kontinensről is százával „fogadott pácienseket” azóta. „Természetesen sebészeti kérdések is felmerülnek. Leggyakrabban mégis általános orvosi és emberi minőségemben adok válaszokat, tanácsokat a hozzám fordulóknak. A COVID–19-pandémia kapcsán epidemiológiai és egyénre szabott prevenciós, testi és lelki teendők kerülnek legtöbbször megbeszélésre.” (Dr. Pusztai Ildikó)            Ugyancsak 2020. március 17-én, alapító társával, Szokács Andrea tanácsadóval együtt hazánkban elsőként létrehozta az integrálpszichológiai és orvosi szemléleten alapuló, önkéntes segítőkkel dolgozó, online lelki segítő szolgálatot, amely a „Virtuális Vállak (ViVáT)” elnevezést kapta. Munkatársai között releváns szakmai képzettséggel és gyakorlattal rendelkező mentálhigiénés szakemberek, Integrál Akadémiát végzett tanácsadók, valamint orvosok, pszichológusok és pszichoterapeuták vannak. A segítő munkára jelentkezők száma napról napra nő, a mai (március 29.) létszám 58 munkatárs. Március 30-án kezdődik a pilot projekt, április 1-jétől pedig „élesben” dolgoznak.
Véleménye szerint: „Sosem gondoltam volna, hogy a virtuális térben leszek együtt a pácienseimmel és/vagy kliensekkel. Azt sem, hogy az online világhoz összejövök olyan emberekkel, akikkel öröm együtt gondolkodni, és a gyógyítás művészetének legősibb szabályait újraélesztve dolgozni. Ez a 21. századi Heart Based orvoslás a világjárvány ideje alatt.” (Dr. Pusztai I.)
Harmadik tevékenységeként szívesen vállalta dr. Pusztai Ildikó, hogy önkéntes munkában a „Teledoki” szakorvosi platform sebész szakorvos tagja lesz. Emellett a tervek szerint a 2020 áprilisától működő kezdeményezés beindításánál is jelen van, melynek létrehozója Forgács Judit, aki a fOrgXpert International ügyvezetője, közép- és nagyvállalatok vezetői tanácsadója.
Ez a társadalmi összefogás eredményeként létrehozott program videoalkalmazáson keresztül teremt konzultációs lehetőséget a beteg emberek számára az érvényes működési engedélyű szakorvosokkal, akik között már van belgyógyász, kardiológus, háziorvos, gyermekorvos, pszichiáter, reumatológus és természetesen sebész is.
Dr. Harangozó Judit és az Ébredések Alapítvány online és telefonos rendelést végez hajléktalanszállókon és a BMSZKI-ban, ahol a vezetők támogatják a munkájukat, és megteremtik az online rendelés feltételeit.
„A kollégák »beleállnak« ebbe a helyzetbe. A nővér kollégánk – nem hiába becézik Hildegárdnak – élen jár a kreatív ötletekben, a motorja most a teamnek. Ő és mi, az orvosok tartózkodunk felváltva a rendelőben, a vérvételeket és a nappali kórházat is szükség szerint működtetjük. Nagyon felnézek a munkatársaimra” – írja dr. Harangozó Judit. Dr. Tar Zsuzsanna szintén az online terápiával praktizál tovább, emellett csatlakozott a Mental For Doctors csapathoz, akik az egészségügyi dolgozóknak adnak pszichés támogatást. „Eddig azt tapasztaltam, hogy ez a járvány mindenkit megmozgat. Mindannyiunkban tud még fel nem dolgozott szorongást a felszínre hozni, amivel normál időszakban jól elbírunk, most viszont felnagyítódik. Én úgy állok ehhez, hogy ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy feldolgozzuk. Ezt a szemléletet próbálom a pácienseimnek is átadni. Ami még nekem szokott segíteni, hogy elfogadom azt, ami van, s akkor ez csökkenti a szorongásomat, mert leállítódik az aggódásaim előrevetítése, s tudom tenni azt, amit kell. S ha tudok mit tenni, az is ad egy biztonságérzetet. A nehéz érzéseket, gondolatokat én próbálom szándék nélkül megfigyelni, s ez is szokott segíteni. Ezt tanítom is másoknak. S mindeközben folyamatosan próbálok arra figyelni, hogy engem mire tanít ez a helyzet” – írja dr. Tar Zsuzsanna.
Dr. Radványi Krisztina nőgyógyászként elkezdte a távkonzultációt. „Azt hiszem, tudok nekik pluszt adni azzal, hogy elérhető vagyok. Nekem több terem és energiám van a heti hatvan helyett »csak« tíz pácienssel való kapcsolódás során. Nemcsak a testről van szó, hanem a saját nehézségemen keresztül tudok kapcsolódni az övékkel, ami pluszkapcsolódást tesz lehetővé, és így szélesebb gyógyítási spektrumot” – írja dr. Radványi Krisztina.
Jelenleg itt tartunk. Ki-ki a maga területén próbálja képviselni ezt a típusú szemléletet, de egymással összeköttetésben, egy láthatatlan szállal.
A magyarországi Heart Based Medicine mozgalomhoz egyelőre a gantieszter@gmail.com e- mail-címen lehet jelentkezni, a nemzetközi szervezethez pedig a következő linken: https://heartbasedmedicine.org/.

Megtekintések száma: 316

A legégetőbb szakmapolitikai kérdések és vitatémák rovata.

ESEMÉNYEK