A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

Díjat kaptak a jövő kiválóságai

2021-01-22 18:00:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Viola Szabolcs elnök, Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége

Orvosok lapja - Utánpótlás

Díjat kaptak a jövő kiválóságai


A magyar egészségügyben 2013-ban egy nemes hagyomány teremtődött, ugyanis abban az évben adták át az egészségügyi szolgáltatásokat ismertető és értékelő Medicina évkönyvet. Idén ez az egészségügy egészét átfogó kiadvány immáron nyolcadik alkalommal jelenik meg az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a Magyar Kórházszövetség, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság és az Egészségügyi Szakmai Kollégium együttműködésében. 

A könyv kapcsán a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság támogatásával pályázatot írt ki „Az év medikusa 2020” címmel, illetve a Sanofi által alapított „Kiváló rezidens 2020” díj is átadásra került, amelyekkel a kiváló teljesítményt és kiemelkedő közösségi munkát nyújtó fiatal medikusokat és medikákat, illetve pályakezdő orvosokat kívántuk megcélozni és motiválni munkájukban. Mindkét pályázaton pénzjutalomban részesültek a díjazottak, „Az év medikusa 2020” nyertes pályázója 400 ezer forintot, a „Kiváló rezidens 2020” díj nyertese 1 millió forintot tudhat magáénak. 


A díjakat 2020. november 27-én a Medicina évkönyv bemutató és díjátadó keretein belül adták át, amelyet a kialakult pandémiára tekintettel idén rendhagyó módon, online konferenciahívás keretében tartottak meg, az aktív résztvevők számára pedig a helyszínt a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ biztosította.

A fiatalok ez év augusztusáig adhatták be a kiírásnak megfelelő pályázati anyagukat, majd egy nyolctagú zsűri értékelte a beérkezett munkákat. A zsűri elnöke Prof. Dr. Kovács Árpád egyetemi tanár, a Költségvetési Tanács elnöke volt, a zsűri tagjai pedig a következők voltak: Prof. Dr. Kosztolányi György egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, Prof. Dr. Fülesdi Béla tanszékvezető egyetemi tanár, az Egészségügyi Szakmai Kollégium elnöke, Prof. Dr. Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke, Dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke, Dr. Gaál Péter, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság elnöke, Prof. Dr. Boncz Imre, a PTE tanszékvezetője és Nógrádi Tóth Erzsébet, a Medicina évkönyv alapító főszerkesztője. 


A zsűrinek nehéz dolga volt a beérkezett színvonalas munkák sorrendbe állításakor. „Az év medikusa” díjat és a vele járó honoráriumot Major Dávid, a Semmelweis Egyetem végzős hallgatója nyerte el. Az egészségfejlesztés melletti elkötelezettsége az egyetemi éveinek elejére nyúlik vissza, amikor csatlakozott a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületéhez, ahol hamar a sajátjának érezte a szervezet mottóját („Egészséget építünk!”), és egyre aktívabb szerepet vállalt. Kezdetben kardiovaszkuláris és tumorprevenciós felelősként koordinálta és szakmailag emelte a középiskolai prevenciós foglalkozásokat. Nagy hangsúlyt fektetett tudományos diákköri munkájára, amelyet a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika sportkardiológia munkacsoportjában folytatott, és eredményeképpen számos hazai és nemzetközi konferencián tartott előadást. 2018-ban csatlakozott a Balassagyarmati Egészségnevelő Programhoz mint szakmai asszisztens, így széles körű tapasztalatra tett szert az iskolai egészségfejlesztés és a kortársoktatás területén.


A „Kiváló rezidens 2020” díjat idén két fiatal szakorvosjelölt megosztva kapta, Dr. Őri Dorottya és Dr. Paróczai Dóra.

Dr. Őri Dorottya diplomáját summa cum laude szerezte a Semmelweis Egyetemen. Hallgatóként a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program résztvevője, a Szent János Kórház önkéntes segítője volt. Jelenleg a Vadaskerti Kórház és Szakambulancia gyermek- és ifjúságpszichiátria rezidense. Hazai és nemzetközi kutatócsoportokban dolgozik, fő kutatási területe a pszichiáterek stigmatizáló attitűdjének vizsgálata. Részt vesz a Pittsburgh, Szeged, Budapest városokból összeállt, gyermekkori depresszióval foglalkozó kutatócsoport munkájában. PhD-fokozatszerzése folyamatban. A Péterfy Kórház Krízisintervenciós és Pszichiátriai Osztályának önkéntes gyermekpszichiátriai konzulense, edukációs foglalkozásokat tart. 

Dr. Paróczai Dóra summa cum laude szerzett diplomát a Szegedi Tudományegyetemen. A Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza, a SZTE Tüdőgyógyászati Tanszék tüdőgyógyász rezidense. Kutatási területe a pulmonológia és a mikrobiológia. PhD-fokozatszerzése folyamatban. A European Respiratory Society „rising star” társvezetőjeként az asztma és a Covid-19 összefüggéseit vizsgálja. 2019 óta a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Ifjúsági Szekciójának vezetőségi tagjaként részt vesz a dohányzásról való leszoktatásban, az egyes inhalatív gyógyszerek, eszközök használatának betanításában. Az MTA pályázatának keretében ismeretterjesztő előadásokat tart középiskolásoknak a vakcinákról.

Ezúton szeretnék én is gratulálni a nyerteseknek!

Megtekintések száma: 7233

Fiatal kollégáink rovata

ESEMÉNYEK