A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

Együtt a jövő ellátásáért, avagy MOK Szakorvosjelölti Csoport alakult

2021-06-15 10:05:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: dr. Piller Róza

Orvosok lapja - Utánpótlás

A Magyar Orvosi Kamara egységesen az orvosokat képviseli, ugyanakkor számtalan szakmát és réteget kénytelen tömöríteni, köztük a rezidenseket, szakorvosjelölteket is.

A szakorvosjelöltek közössége bár a különböző szakirányoknál fogva ugyanúgy diverz, mégis számtalan problémájuk közös, legyen szó a szakképzési rendszer útvesztőiről, speciális jogi helyzetükről vagy az orvostársadalom hierarchikus viszonyairól. Ugyanakkor ezek a problémák rengeteg esetben az osztályok, intézmények és képzési központok falain belül maradnak, sokszor megoldatlanul, vagy éppen a minden szakorvosjelöltet érintő kérdésekre nem érkezik hiteles válasz. Idén áprilisban a kamarán belül Szakorvosjelölti Csoport alakult, mellyel a kamara talán régi tartozását tudja majd rendezni a rezidens tagság felé az érdekképviselet terén.

Az orvostársadalmon belül a szakorvosjelöltek különleges helyzetben vannak: egyszerre dolgozók és tanulók, képzésük szorosan összefonódik mindennapi munkájukkal, miközben végzett orvosként a szakvizsga megszerzéséig lehetőségeik az önálló tevékenységre igencsak korlátozottak. Ez az állapot „békeidőben” is sokszor visszás helyzeteket szülhet, a veszélyhelyzet pedig még tovább bonyolította ezt a szituációt, a rezidenseket még kiszolgáltatottabbá tette a rendszerrel szemben. Ahogy a mindennapi betegellátás, úgy jelenleg a COVID-ellátás nélkülözhetetlen szereplői vagyunk, de annak ellenére, hogy saját képzésünk kárára és számtalan kirendelés árán szolgáltatjuk az ellátás lényeges alkotóelemét, úgy tűnik, munkánk és problémáink továbbra is sokszor láthatatlanok maradnak.

A járvány és az jogviszonyváltás alatt számos, tisztázatlan kérdés került felszínre a szakorvosjelöltek helyzetével, kiszolgáltatottságával kapcsolatban, azonban viszonylag kevés fórum állt rendelkezésre ezek megválaszolására. Az érintettek részéről egyre több jelzés érkezett a Magyar Orvosi Kamara irányába ezek megoldására, azonban a problémák alaposabb ismeretének hiányában ezek sokszor érdemi reakció nélkül maradtak. A szakorvosjelöltek és a kamara közös igénye hívta életre a Szakorvosjelölti Csoportot, hogy közvetítésével a szervezet tisztább képet kaphasson a közösség nehézségeiről. A régiónként (Budapest, Debrecen, Pécs és Szeged) szerveződő csoport célkitűzései közé tartozik képviseltjei helyzetének, javaslatainak felmérése és továbbítása az országos kamara és a döntéshozók felé.

A csoport magában ugyanakkor semmit nem ér aktív tagok nélkül, a szakorvosjelöltek visszajelzései nélkül továbbra is eszköztelenek maradunk az érdekképviseletben. A testület felállása – főleg a közelmúlt történéseinek és nyilatkozatainak tükrében – a hatékony működéshez és tájékoztatáshoz elengedhetetlennek látszik, azonban ennél is fontosabb a tagság közreműködése a változások létrehozásához.

Éppen ezért biztatunk minden szakképzését vagy nappali tagozatos PhD képzését töltő Kollégát, hogy a belépési nyilatkozat kitöltésével és beküldésével csatlakozzon a csoportunkhoz, vegyen részt közös javaslataink megformálásában és a változások elősegítésében!

Megtekintések száma: 6453

Fiatal kollégáink rovata

ESEMÉNYEK