A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

Orvostanhallgatók a betegellátásban

2021-07-30 11:23:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Tardi Réka orvostanhallgató

Orvosok lapja - Utánpótlás

Az elmúlt csaknem másfél év során a koronavírus-járvány világszerte jelentős változásokat hozott az emberek életében. Különös és fontos időszak ez nekünk, orvostanhallgatóknak is.

Különös és fontos időszak ez nekünk, orvostanhallgatóknak is, hiszen a rendkívüli körülményekre való tekintettel szükségessé vált, hogy már egyetemi éveink alatt aktívan részt vegyünk az egészségügyi ellátórendszer munkájában, mely a nagy felelősség mellett számtalan lehetőséget is hozott magával. Az önkéntes segítői tevékenység és a kirendelések során saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, hogyan kell eljárni egy világméretű járványügyi vészhelyzet esetén, miként lehet fenntartani a mindennapi munkát, miközben az új kihívásokkal is szembe kell nézni.

Kivételes lehetőség volt ez mindnyájunk számára, hogy közelebb kerülhessünk jövőbeli hivatásunkhoz. Az orvosi egyetemek, a fogadó kórházak, az oltópontok és az Országos Mentőszolgálat az első pillanattól kezdve mindenben a segítségünkre voltak, hogy a bizonytalanság és a megpróbáltatások közepette is megkönnyítsék számunkra a beilleszkedést és a közös munkát. Láthattuk, ahogy az ápolók, mentősök, orvosok és minden egészségügyi dolgozó erején felül teljesítve áll helyt, ami minket is kemény munkára ösztönzött. A hetek, hónapok alatt egyre otthonosabban mozogtunk újdonsült munkahelyeinken, és talán szinte észre sem vettük, de felbecsülhetetlen értékű gyakorlati tudás birtokába kerültünk. Megismertük az egészségügyi rendszer működését, megértettük a dolgozók terheit, a betegek és a hozzátartozók nehézségeit, szembesültünk az osztályos munka és az éjszakai ügyeletek kihívásaival.

A legnagyobb élményt azonban mégis az jelentette, hogy sokévnyi tanulás után végre mi is segíthettünk. Már nem csak előadásokra és gyakorlatokra járó hallgatók voltunk, hanem egyik napról a másikra egészségügyi dolgozók lettünk. Hirtelen értelmet nyert minden átvirrasztott éjszaka, a sok fáradozás, mert elérkezett az idő, hogy mi is adni tudtunk valamit, képesek lettünk arra, hogy hozzájáruljunk egy beteg gyógyulásához. Hálásak vagyunk, amiért volt lehetőségünk ezt a különleges élményt már az egyetemi éveink alatt megtapasztalni, mely új lendületet adva segít majd tovább haladnunk a cél felé, hogy egy nap orvosként dolgozhassunk az emberek egészségéért.

Megtekintések száma: 6230

Fiatal kollégáink rovata

ESEMÉNYEK