A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

Teddy Maci Kórház

2021-06-14 18:00:00 FORRÁS: Orvosok Lapja

Szerző: Devecseri Gertrúd orvostanhallgató, Pécsi Orvostanhallgatók Egyesülete

Orvosok lapja - Utánpótlás

A Teddy Maci Kórház eredetileg egy Svédországból induló program; ez hazánkban 2002-ben, Pécsett jelent meg először. A program az IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) nemzetközileg elismert projektje, amely Magyarországon kívül jelenleg 33 másik országban működik világszerte.

A program célja, hogy a gyermekek „fehér köpenytől” való félelmét csökkentse, illetve megismertesse velük a gyógyítás és az emberi test működésének alapjait. 

A Teddy Maci Kórház a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének (HuMSIRC) egyik prevenciós szekciójaként működik hazánkban. Célközönsége elsősorban az óvodás, kisiskolás korosztály, de természetesen minden érdeklődő gyermeket szeretettel vár. A programok időtartama körülbelül 45-60 perc, és önkéntes orvostanhallgatók szervezik, csinálják. A foglalkozásra a gyermekek magukkal hozzák otthonról kedvenc plüssállataikat, amiket megvizsgálhatnak igazi, illetve játék orvosi eszközökkel. 

A játék során, a folyamatos beszélgetés közben sokat oldódnak a gyermekek, így a plüssállatok kivizsgálása alatt gyakran mesélik el a saját kórházi élményeiket is. A diagnózis felállítását követően (amelyeknek csak a kis teddy doktorok képzelete szab határt) közösen látjuk el, gyógyítjuk meg a kedves plüssállataikat, hogy egészségesen, közösen, sok-sok élménnyel gazdagodva térhessenek majd haza az óvodából, iskolából. 

A foglalkozások egyik kedvenc része általában a maciműtét. Ehhez egy varrónő által készített, plüssből készült, belső szervekkel rendelkező játékmedvét használunk. Általában egy rövid történetet találunk ki, hogy miért kell megműtenünk a medvét, majd természetesen a gyermekek is beöltöznek külön nekik készült műtősköpenybe, sapkába, maszkba és kesztyűbe. Ezt követően közösen körbeálljuk a műtőasztalon fekvő medvét, és varázsolunk, elaltatjuk. Miközben a maci alszik, a gyerekekkel közösen dolgozva „felvágjuk” a hasát, és megvizsgáljuk a belső szerveket. A műtét közben megbeszéljük, hogy miket találtunk, és a kicsik korának megfelelően elmagyarázzuk az adott szervek működését is. Természetesen az operáció közben megoldjuk a maci betegségét okozó problémát is, ami leggyakrabban vakbélgyulladás, bélcsavarodás vagy epekőbetegség szokott lenni.

A Teddy Maci Kórház leggyakrabban a különböző óvodák, illetve általános iskolák által felkért programoknak igyekszik eleget tenni, azonban számos egészségnapon, nyílt napon, közösségi programon (pl. Pécsi napok, PTE Road Show, Kutatók Éjszakája stb.) is részt vesz. Külön örömmel tölt el bennünket, ha kisebb falvak óvodáiba, iskoláiba is ellátogathatunk, hiszen az itt élő gyermekek kevesebbet tudnak találkozni velünk a nagyobb városokban megrendezésre kerülő programjainkon. 

Az év egyik legnagyobb eseménye számunkra a Teddy Maci Családi Nap, amely Pécsett idén már kilencedik alkalommal kerülne megrendezésre. Ám idén sem szeretnénk elhalasztani, így a tavalyi évhez hasonlóan, online formában igyekszünk azt megtartani. Ez a nap azért különösen fontos számunkra, hiszen ez egy ingyenes rendezvény, amelyre a gyermekek a szüleikkel, barátaikkal jöhetnek el és próbálhatják ki a Teddy Maci Kórház foglalkozásait. A Teddy Maci Családi Napokon a foglalkozások mellett arcfestés, lufifújás, fellépők várják a gyermekeket, illetve játékos módon tanulhatják meg többek között a helyes fogmosás technikáját, az egészséges életmód alapjait. Mindeközben a szülők ingyenesen konzultálhatnak egy általunk meghívott gyermekgyógyásszal, és részt vehetnek ingyenes szűrővizsgálatokon is. Mindemellett a kicsik beleshetnek a tűzoltók, a rendőrök és a mentősök világába is.

A gyermekeknek szervezett programok mellett fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet a prevenció fontosságára. Éppen ezért egy-egy világnap alkalmával különböző plakátjaink segítségével, illetve az orvosképző centrumokban működő helyi egyesületek által szervezett világnapi eseményeken való részvétellel igyekszünk felhívni az emberek figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára, a betegségek tüneteire, illetve azok időben történő felismerésére. Emellett pedig gyakran képviseljük a Teddy Maci Kórházat a jótékonysági eseményeken, sporteseményeken és adománygyűjtéseken is.

Megtekintések száma: 6936

Fiatal kollégáink rovata

ESEMÉNYEK