SIASTOK és SzVITA kongresszus

2020-03-01 16:35:00 FORRÁS:

Szerző: Máté-Horváth Nóra

Hírek - Kongresszusok, képzések

A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika szervezésében 2020-ban dupla jubileum megünneplésére kerül sor. A 10. életévét betöltő SIASTOK (Sürgősségi, Intenzív Terápiás, Aneszteziológiai Szakterületek és Társszakmák Országos Konferenciája) és az 5 éves Szakmai VITA (Szakmai Vándorgyűlés Intenzív Terápiás és Aneszteziológiai Szakdolgozóknak) összevonva, négy napos rendezvénysorozat keretében kerül megrendezésre.

***

A koronavírus járvány miatt elhalasztva, a

X. SIASTOK és V. SZVITA új dátuma: 2020. június 24 – 27.

***

A XXI. század medicinájában a betegbiztonság kulcsa a hálózatban történő, a szubspecialitások szintjén maximális terápiás hatékonyságot nyújtó csapatmunka. A 2010 óta folyamatosan bővülő továbbképzés célja a betegbiztonság javítása a hazai és a nemzetközi egészségügyi szakágak összefogása, multidiszciplináris ismeretfejlesztés, interdiszciplináris műhelyek kialakítása révén. A konferencia 10 éves jubileumára megvalósította a mottójaként szereplő Henry Ford idézetet: Összejönni – jó kezdés, együtt maradni – haladás, együtt is dolgozni – siker.

 

A hazai és nemzetközi szakmapolitika összefogásának keretében első ízben lesz magyar konferencia kiemelt előadója és résztvevője az ESA (European Society of Anaesthesiology) jelenlegi (Prof. Kai Zacharowski) és volt elnöke (Prof. Daniela Filipescu), valamint a NASC (National Anaesthesiologists Societies Committee) elnöke (Prof. Serban Bubenek).

 

Jól illeszkedik a konferencia hálózatépítő törekvései közé az Európában mindinkább terjedő Patient Blood Management (PBM) Tanácsadó Testület ülése. A PBM multimodális, multidiszciplináris megközelítés, mely a vérvesztéses rizikónak kitett betegcsoportban az allogén vértranszfúziók mennyiségének csökkentésére törekszik, a klinikai kimenetel javítása céljából.

 

Idén kiemelten a gyermekgyógyászat, gyógyszerészet, mikrobiológia, infektológia, sürgősségi orvostan, oxiológia, katasztrófa orvostan, szülészet-nőgyógyászat, urológia, nefrológia, pszichológia területéről hallhatunk a mindennapi aneszteziológiai-intenzív terápiás betegellátásba integrálható, értékes információkat.

 

Az orvosi munka megvalósíthatatlan és értelmetlen lenne az erős szakdolgozói háttér nélkül. A SzVITA immár 5 éve teremt mind népszerűbbé váló fórumot az ápolóink, szakdolgozóink közti továbbképzésre, eszmecserére. A két konferencia közti rugalmas átjárhatóság is a csapatban gondolkodás, egymás szempontjainak, céljainak jobb megismerését és integrálását segíti elő.

A minőségi betegellátás része a megfelelő fizioterápia. A hagyományosan nagy népszerűségnek örvendő gyógytornászok kurzusának témája idén a pre- és posztkondícionálás jelentősége az életminőség javításában. 

 

A kongresszus csütörtöktől szombatig tartó elméleti plenáris képzését párhuzamos, szimulációs tréningekben bővelkedő, megfelelő eszközparkkal felszerelt, interaktív műhelyek, szimpóziumok kísérik szerdán és csütörtökön.

 

Egy kis ízelítő a konferencia témáiból:

 

 • Aneszteziológia: amit az új idők hoznak…: a szakképzési idő módosítása, önkísérletek tanulságai a szakmában, perioperatív mortalitás, társszakmák közti határterületek
 • Az ápolás szakképzésének átalakítása, változások a felnőttképzésben
 • A betegellátást alapvetően befolyásoló tényezők: jogi kérdések, pszichológiai biztonság szerepe a kollektív tanulásban, aneszteziológiai munkakörnyezet figyelemelterelő zavarai, egészségügyi dolgozók elleni erőszak
 • Az akut betegellátást segítő labordiagnosztika
 • Bronchoscopia az intenzív osztályon
 • CRRT a gyakorlatban, szimulációs workshop
 • Gyermekanesztézia és intenzív terápia
 • Gyógytornászok szekciója - Perioperatív beteg menedzsment a fizioterápia evidencia alapú alkalmazásával - hands-on workshop
 • Extrém ellátások ápolásszakmai szemmel
 • Infektológia az intenzív osztályon
 • Intenzív terápia aktualitásai: haemodinamika, endotoxin és cytokin eltávolítás, alvászavar, tüdő- és rekeszvédelem
 • Katasztrófa- és Katonaorvostan a mindennapi betegellátásban
 • Kiégés megelőzése -workshop (interaktív előadás demonstrációval és gyakorlatokkal, szociodráma)
 • Nephrológiai-urológiai problémák
 • Post intensive care syndrome: PICS – gyógyítani minden/milyen áron?
 • Régi gyógyszerek, új koncepciók
 • Sürgősségi Szekció - aktuális helyzetkép, nélkülözhetetlen társszakmák és szkillek, futurisztika -interaktív szimpózium
 • Táplálás terápia vitatott és megoldásra váró kérdések- interaktív szimpózium

 

A kongresszus orvosok (50 pont) és szakdolgozók (20 pont) részére is akkreditált továbbképzés.

A részvételi díj tényleges nyugdíjasok, egyetemi hallgatók, rezidensek és PhD hallgatók részére 2.000 Ft.

Részletek: https://www.convention.hu/Rendezveny/Reszletek/SIASTOK20/Koszonto

 

A sajtó munkatársai idén is díjmentesen vehetnek részt a rendezvényen.

Megtekintések száma: 437
ESEMÉNYEK