Az amputált lábak jelzik az érsebészhiányt a kórházakban

2019-02-26 00:00:00 FORRÁS: nepszava.hu

Szerző: Weborvos Automata

Lapszemle

Gyenge válasz az érsebészetek centralizációja a szakorvosok hiányára. A kevés érsebész akkor sem menthet több lábat, ha együtt rendel.

Néhány napon belül előbb a Péterfy Sándor utcai kórház baleseti központja majd veszprémi megyei kórház is kénytelen volt szűkíteni az érsebészeti ellátást, mert a feladathoz már nem tudnak orvost biztosítani. A hírre szinte azonnal reagált Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár és bejelentette: centrumokba szervezik ezt az ellátást, ahol biztosított lesz nem csak a kellő számú orvos, hanem a technológiai háttér is. Aki egy kicsit számol, annak nyilvánvaló, hogy abszolút hiány van érsebészből Magyarországon. Így a státuszok koncentrálásával sem tudnak majd elegendő beteget ellátni, legfeljebb a látványosan botrányos eseteket lehet elkerülni - írta a népszava.hu.

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Érsebészeti és Angiológiai Tagozatának felmérése szerint tavaly mindösszesen 119 olyan sebészt találtak, aki végez valamilyen szintű érsebészeti ellátást, ám közöttük mindössze 71 olyan orvos volt, aki teljes munkaidejét erre a feladatra használhatta. A többiek általános sebészeti műtéteket is végeztek. Ahhoz, hogy a hazai betegek mindegyike megkapja szükség esetén ezt a speciális ellátást – a szakmai grémium szerint – legalább 180 érsebész szakorvosra lenne szükség. (Most a gyakorlatban ennek mintegy a harmada áll rendelkezésre.)

Ráadásul a most dolgozó érsebészek átlagéletkora 53,5 év. Például 30 és 40 év között mindössze 16-an, 40-60 évesek 67-en, míg a 60-70 évesek 32-en dolgoznak. A következő hat évben körülbelül 33 orvos szerezhet ilyen szakvizsgát, azaz több érsebész velük sem lesz, legfeljebb – ha közülük senki nem megy külföldre dolgozni – épphogy pótolják a munkát abbahagyó idős orvosokat.

Miközben legalább 15 ezer érműtétre lenne szükség, jelenleg csak 9500-ra telik az érsebészek munkaidejéből. Az általuk el nem végzett beavatkozást legtöbbször más sebészeknek ad munkát, ők azonban nem eret javítanak, hanem amputálni kényszerülnek.

Az érsebészet helyzetéről szóló szakmai cikkek az Orvosok Lapja legfrisebb számában olvashatók

Megtekintések száma: 16308
ESEMÉNYEK