MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Orvosbéremeléssel kapcsolatos döntés néhány nap múlva?

2019-11-10 12:44:49 FORRÁS: InfoRádió

Szerző: Komornik Vera

Lapszemle

Lehet-e még az idén kormánydöntés az orvosi béremelésről és szigorítás a hálapénz ügyében?

A Magyar Orvosi Kamara elnökét is meglepte Gulyás Gergely miniszter bejelentése a csütörtöki Kormányinfón, amikor az Inforádió kérdésére, lehet-e még az idén kormánydöntés az orvosi béremelésről és szigorítás a hálapénz ügyében, azt felelte: „Orvosbéremeléssel kapcsolatos döntés néhány nap múlva lesz”.

A rádió megkérdezte Éger Istvánt, mit szól a bejelentéshez. A MOK elnöke elmondta: „a korábbi tárgyalások során elkészült egy bértábla-tervezet, s reméltük, hogy a kormány elé kerülhet, de eddig erről nem volt közvetlen információnk, mert a kormányülések után nem minket tájékoztatnak elsősorban. Örömmel hallom, hogy ez mégiscsak szóba került.

- Tegnap a miniszter úr azt emlegette, hogy amiről most tárgyalnak, az egy nagyon komoly béremelés lehet, és azt szeretnék, ha a hálapénzről is mindenképpen megindulna a társadalmi vita, tehát nem teljesen világos, hogy mit tervez a kormány. Mi az, amiről tárgyaltak, mi az, amit a kamara kért?

- A tárgyalás arról szólt végestelen végig, és a novemberi orvosnaggyűlésen is ez hangzott el, hogy a kezdő szakorvosok számára törvényben garantált, minimális bruttó 900 ezer forintos alapbér legyen, és ennek arányában természetesen a kezdő orvosoknak és az idősebb orvosoknak is emelkedő bére legyen, mert ez lehet az alapvetése annak, hogy a hálapénz kivezethető legyen, márpedig a szakorvosképzés legnagyobb ellensége a hálapénz-rendszer, ennek a megoldása rendkívül sürgető.

November 30-án lesz a kamara legmagasabb döntéshozói fóruma, a küldöttközgyűlés. Jelen pillanatban is folyik országosan a felmérése annak, hogy a tagság adott esetben, - még a korábbi helyzetre való tekintettel - milyen nyomásgyakorló eszközökre lenne hajlandó. Számomra a legnagyobb örömre az lenne, ha ezekre nem is kellene sort keríteni egyáltalán, hiszen ha a tárgyalások eredménye megjön és olyan gyümölcsöt hoz, mint amit a miniszter most felemlegetett, az volna a számunkra a legjobb, legeredményesebb és nem utolsósorban az egész magyar társadalomnak ez volna az érdeke. A nyilatkozat itt meghallgatható

Megtekintések száma: 3079

Hírek

Választások 2019

 

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK