Az orvosok nem reklámoznak gyógyszereket!

2023-05-18 15:22:00 FORRÁS: Nemzeti Védelmi Szolgálat

Szerző: Nemzeti Védelmi Szolgálat

Hírek - MOK hírek

Ismert orvosok nevével élnek vissza és hirdetnek gyógyhatásúnak mondott szereket ismeretlenek; vásárlásra és fogyasztásra buzdítják az embereket.

 
A Nemzeti Védelmi Szolgálat vizsgálatot folytat olyan ügyekben, amelyekben ismert orvosok nevével visszaélve olyan szereket hirdetnek, melyek Magyarországon hivatalosan nem engedélyezettek.
Dr. Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara elnökével készített ál-interjút tett közzé az interneten egy külföldön bejegyzett cég, melyben az orvos egy hivatalosan nem bejegyzett, vérnyomás panaszok kezelésére szolgáló készítmény jótékony hatásairól beszélt.
Dr. Álmos Péternek, a kamara alelnökének nevével és fotójával is visszaéltek, amikor egy működő internetes portálhoz megtévesztően hasonló weboldalon reklámoznak egy olyan készítményt, amely a magas vérnyomást megszüntetését és az „erek megtiszítását” ígéri.
A Magyar Orvosi Kamara továbbra is hangsúlyozza, hogy a MOK tisztségviselői semmilyen, sem legális, sem illegális gyógyszert nem reklámoznak. Az összes ilyen hirdetés, információ hamis, valótlan.
Hasonló módon tettek közzé egy ál-hírt a neten dr. Acsády György, a Semmelweis Egyetem érsebész professor emerátusának nevével és fényképével illusztrálva. Az ő nevével tévesen egy cukorbetegség kezelésére szolgáló, hivatalosan nem bejegyzett készítményt reklámoznak, annak ellenére, hogy cukorbetegség gyógyításával ő soha nem foglalkozott.
Mindhárom esetben egy külföldi szerveren működtetett oldalon reklámozzák a készítményt, majd a megrendelőt telefonon próbálják minél nagyobb kiszerelés megrendelésére rávenni.
Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ezek a készítmények Magyarországon nem bevizsgáltak, nem engedélyezettek, így nem lehet tudni, hogy milyen hatással rendelkeznek. Emiatt az, aki ezeket a „gyógyszereket” megveszi és beszedi, az egészségét kockáztatja! Sajnos többször az is előfordult, hogy az így megrendelt készítményt szedte a beteg az orvos által felírt gyógyszer helyett.
Legyenek körültekintőek, hiszen az orvosok nem reklámoznak gyógyszereket! Legyen az is gyanús, hogy ezek a készítmények patikában nem elérhetőek, kizárólag neten rendelhetők!
A Semmelweis Egyetem rendszeresen tájékoztatja a lakosságot azokról az esetekről, amikor az intézmény orvosainak nevével élnek vissza a csalók, és arra is mindig felhívja a figyelmet az egyetem, hogy gyógyhatású készítményeket kizárólag Magyarországon engedélyezett helyről, legális forrásból, orvosukkal való konzultáció után szerezzenek be a fogyasztók.
ESEMÉNYEK