A gyógyítás csapatmunka, és a beteg élete sokszor az ápoláson múlik

2021-07-31 14:37:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: MOK - Csík Melinda

Hírek - MOK hírek

Szombat délelőtt megtelt a Hősök tere több ezer fehér pólós, fehér (környezetbarát) lufit szorongató, majd azokat az “összefogás” felszólításra magasba engedő szakdolgozókkal.

 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara nagygyűléséhez számos szakszervezet, szakmai- és civil szervezet csatlakozott: számukat jól jelzi, hogy a felsorolásuk  hosszú perceken át tartott.
meszk1kMOK
Elsőként Balogh Zoltán, a szakdolgozói kamara elnöke mondta el: azért hívták össze ezt a gyűlést, hogy elégedetlenségüket és egyet nem értésüket fejezzék ki az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel kapcsolatban, melyet 3000 egészségügyi szakdolgozó nem írt alá, ez pedig hatalmas veszteség mind az egészségügynek mind a betegeknek. Felidézte, hogy a döntéshozók hosszú időn át nem hallgatták meg őket és az általuk képviselt szakdolgozók jelzéseit sem a tárgyalóasztalnál, sem levélben. Reméli, hogy ezúttal eljut hozzájuk a hangjuk.

Ezután felolvasták Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter levelét, melyet nagy felzúdulással, kifütyüléssel fogadtak a résztvevők, sőt, Kásler Miklós üzenetének elhangzása után a miniszter lemondását követelték.
meszk4kMOK
Ezt követően lépett a színpadra Kincses Gyula, az orvosi kamara elnöke, őt a résztvevők már tapssal fogadták. “ Természetes, hogy mi is mellettetek vagyunk, mert a Magyar Orvosi Kamara új vezetése kollégának tekint titeket! A gyógyítás csapatmunka, ami nélkületek nem lehet eredményes. Fejlett, korszerű egészségügyre van szükség, ami nem működhet megbecsült, tisztességesen megfizetett, kipihent ápolók nélkül”- hangsúlyozta az elnök. 

meszk7kMOK

Ezután még számos felszólaló fogalmazta meg véleményét, mutatta be helyzetüket, problémáikat. A nagygyűlés végén Balogh Zoltán egy kiáltványt ismertetett, melyben többek között a szakdolgozók közalkalmazotti jogviszonyának visszaállítását, szeptember 1-től 30 százalékos béremelést, 2022. január 1-től pedig a szakdolgozói bértáblának az orvosi bértáblához való igazítását követelik.

Megtekintések száma: 2262
ESEMÉNYEK