MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

A Magyar Orvosi Kamara elnökségének közleménye 2020. január 10-én

2020-01-10 00:00:00 FORRÁS:

Szerző: Máté-Horváth Nóra

Hírek - MOK hírek

A Magyar Orvosi kamara elnökségének közleménye a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházat érintő, működése során felmerült esetleges bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozásról

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége mély aggodalommal követi a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházat érintő, működése során felmerült esetleges bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozásról szóló híreket. Elkötelezettek vagyunk a mindennapi betegellátás során az emberi méltóságnak és az emberéletnek a védelmében. Folyamatos önvizsgálat mellett határozott szándékunk a minket kötelező, szakmánk erkölcsi alapjait lefektető Etikai Kódex felülvizsgálata és korszerűsítése, az orvoslás, mint hivatás morális értékének megbecsülése és fenntartása. Elítélünk bármilyen, az etikai normáinkat sértő cselekedetet.

 

Ugyanakkor a szóban forgó eljárások részleteit nem ismerjük, a nyomozások tényéről a sajtóból értesültünk. Sajtóhírek és közszereplők nyilatkozatai nem adnak jogalapot etikai eljárás megindítására, hiszen utóbbinak alapvető feltétele az érintett orvos személyes adatokkal történő beazonosítása, ami a büntetőeljárás jelen fázisában - érthető módon- nem nyilvános.

 

Jelenleg az Magyar Orvosi Kamara azokban az ügyekben, ahol megindult a bírósági eljárás, a bíróság által vizsgált cselekmény tekintetében csak az eljárás lezárása után, az elmarasztaló bírósági ítélet ismeretében indíthatja meg reálisan az etikai eljárást, és hozhat szankciót. Ez számunkra sem megnyugtató, ezért kezdeményezni fogjuk egy olyan jogi szabályozás megalkotását, amely lehetővé teszi, hogy a Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságai már korai fázisban értesüljenek a tagjainkat érintő, kiemelten súlyos büntetőeljárásokról, és megvizsgálhassák ezen ügyeket a tárgyalási szakban, még a jogerős bírósági ítéletek előtt. Így lehetővé válna hasonló esetekben annak vizsgálata, hogy a gyanúba keveredett orvos jogosítványait szükséges-e korlátozni már azelőtt is, hogy a jogerős ítélet megszületik, ezzel is védve a társadalmat, és helyreállítva illetve fenntartva a lakosságnak az orvostársadalomba vetett hitét.  Magyarország, 2020. január 10.

Megtekintések száma: 3509

Koronavírus információk

Orvosok Lapja

E-ügyintézés

Hírek

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

Tagsági jogosultság ellenőrző

ESEMÉNYEK