A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

A MOK és a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbeszélésének összefoglalója

2021-02-06 09:24:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: MOK Elnökség

Hírek - MOK hírek

2021. február 04-én MOK elnökségének képviseletében dr. Kincses Gyula elnök, dr. Meglécz Katalin titkár és dr. Böszörményi-Nagy Géza az Országos Etikai Bizottság elnöke a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója meghívásának tett eleget.

Az NVSZ részéről a megbeszélésen az NVSZ főigazgatója dr. Bolcsik Zoltán r. vezérőrnagy, dr. Farkas László r. dandártábornok Közigazgatási Szervek Védelmi Szolgálata Igazgatóság, igazgató, Mező László r. ezredes KSZVSZI Katasztrófavédelmi Szervek Főosztály, főosztályvezető és dr. Váradi Piroska Korrupciómegelőzési Főosztály, főosztályvezető vettek részt.

A megbeszélés során beszéltünk a Szolgálat fő céljairól, melyek  a hálapénz megszüntetése és a közbeszerzések tisztasága az egészségügyben. Az NVSZ keretén belül létrejött egy új, az egészségüggyel foglalkozó főosztály, amely 2 régióban látja el tevékenységét március 1-től. A védelmi tisztek napi szinten együttműködnek az egészségügyi intézmények vezetésével, dolgozóival és szükség esetén segítséget nyújtanak. A MOK és az NVSZ is úgy látja, hogy a hálapénznek nevezett vesztegetési pénz visszaszorítása és megszüntetése érdekében a hangsúly nem a szankciókra, hanem a megelőzésre helyezendő. Ennek érdekében mind az egészségügyi dolgozók, mind pedig a lakosság körében felvilágosításra, kampányra van szükség, melyben a két szervezet együtt tud működni. 

Kitértünk a médiában próbavásárlásnak nevezett megbízhatósági vizsgálatokra is. Az NVSZ valóban végez ilyen vizsgálatokat, de ezek fő célja is az egészségügyi korrupció prevenciója lesz. Ezen vizsgálatok szigorú jogszabályi keretek között, a szükséges engedélyek birtokában zajlanak majd. Megerősítést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy az NVSZ-nek nincs nyomozati hatásköre. Kértük, hogy ne csak a negatív, de pozitív tapasztalataikat is osszák meg velünk és a közvéleménnyel, melyre a Szolgálat vezetése nyitottnak mutatkozott. 

Összességében a konstruktív és progresszív együttműködés a célunk az egészségügy rendszerváltása érdekében.

Megtekintések száma: 8455
ESEMÉNYEK