A MOK ragaszkodik a szakmai szabályok betartásához, a betegek biztonságos ellátásához a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti rendszerben is

2024-01-19 15:05:00 FORRÁS:

Szerző: Magyar Orvosi Kamara Országos Elnöksége és Háziorvosi Csoportja

Hírek - MOK hírek

A Magyar Orvosi Kamarát olyan, a betegágyak mellett dolgozó orvosok, egészségügyi szakemberek alkotják, akik elkötelezettek a hivatásuk mellett. A MOK kizárólag szakmai szempontok alapján fogalmazza meg véleményét. Ha a gyógyítás feltételeinek romlását észleljük, azt a jövőben is jelezni fogjuk. A társadalom hétköznapi tapasztalatai adják szavaink hitelét.

Az új ügyeleti ellátási rendszer továbbra sem problémamentes, a hibák orvoslására az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Kamara részéről egyaránt történtek kezdeményezések, háziorvosi munkacsoportunk segíti ezt a folyamatot. 

A kapacitáshiány valós jelenség, ezt igazolja, hogy januártól a háziorvosokat a járás helyett már az egész vármegyében kötelezik ügyeleti ellátásra. 

Az elmúlt időszakban az ügyeleti ellátás kapcsán két törvényszéki ítélet született, az egyikről az OMSZ csütörtökön este kiadott szokatlan hangvételű közleménye nem szól. A szegedi ítélet azt mondja ki újra, hogy a háziorvos köteles ügyelni (tekintet nélkül például az életkorára), a debreceni viszont azt, hogy a szerződés nem lehet az OMSZ diktátuma, annak az egyenrangú felek közös megállapodásának kell lennie. 

A Kamara a továbbiakban is ehhez tartja magát, és legjobb tudása szerint segíti a lakosság minél jobb egészségügyi ellátásának megszervezését.

Megtekintések száma: 2876
ESEMÉNYEK