A MOSZ választás elé

2020-09-09 11:44:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: MOK Elnökség

Hírek - MOK hírek

Ha még nem tettétek, válasszatok magatok közül küldötteket, regisztráljatok és menjetek el szombaton a MOSZ közgyűlésre, és válasszatok egy aktív, Titeket védő és a közös céljainkat támogató vezetőséget! 

A Magyar Orvosi Kamara új vezetésének célja egy betegbiztonságot garantáló korszerű, hálapénzmentes egészségügy kialakítása, amelyben az orvosok egy munkahelyről, kényszerű önkizsákmányolás és családjuk elhanyagolása nélkül tudják megteremteni a hivatásunk presztízsének megfelelő megélhetés anyagi feltételeit.

Mindez nem valósulhat meg megfelelő bérek nélkül. Ezért a MOK vezetésének most a legfontosabb feladata a MOK bértáblájának megfelelő bérek elérése: ezért tárgyalunk, és ezért indítottuk el az önként vállalt többletmunka felmondások gyűjtését és letétbe helyezését. Tudjuk, hogy ha nem sikerül elérni a bérkövetelésünket, akkor a mára kritikus helyzetbe került egészségügy működését sem tudjuk javítani.

Mindennek kiemelése azért fontos, mert a MOK szakmai köztestület, miközben a bérharc, az egyéni munkavállalói érdekek képviselete szakszervezeti funkció. Nem véletlen, hogy a szappanopera-jellegű sztrájktárgyalást az MSZ EDDSZ vezette, a MOK csak gesztus jelleggel, meghívottként volt jelen, hiszen ezek a jogok (sztrájk, bértárgyalás) szakszervezeti jogosítványok.

A MOK elnöksége kényszerűen magára vállalta ezt a szakszervezeti funkciót, és harcol az élhető egészségügyért. De a normális és eredményes az lenne, ha a MOK és egy jól működő szakszervezet vállvetve, egymást kiegészítve küzdhetne: a MOK a kollektív szakmai érdekeket képviselné, a munkavállalói érdekek érvényesüléséért pedig a szakszervezet harcolna. 

Ez eddig nem valósult meg, mert a MOK alapítói szándéka ellenére nem épült fel egy olyan orvos-szakszervezet, amely megfelelő súllyal és tömeggel tudja képviseli az orvos-munkavállalói érdekeket, és hatékony társa lenne a MOK-nak ebben a küzdelemben.

És még valamit ne feledjetek: a MOK feladata a kollektív érdekvédelem, de konkrét munkavállalói-munkajogi kérdésekben a szakszervezet (lenne) a jogos képviselője a kollégáknak.

Igen, tudjuk és látjuk, hogy most általában apályos időszaka van a szakszervezeteknek. De fontos hangsúlyoznunk, hogy ma is minden szakszervezet annyit ér, amennyi a tagsága és a tagok aktivitása.  Közös céljaink eléréséhez most olyan MOSZ vezetőkre van szükség, akik az hajlandók az orvosokért konfliktust vállalni, bizonyították és folyamatosan bizonyítják, hogy nem ijednek meg a hatalomtól, és képesek a korábbi lassú sorvadást megfordítva egy megújuló, harcos és hangos szakszervezet élére állni, azt tovább építeni és arcaivá válni!   

Tehát: ha még nem tettétek, válasszatok magatok közül küldötteket, regisztráljatok és menjetek el szombaton a MOSZ közgyűlésre, és válasszatok egy aktív, Titeket védő és a közös céljainkat támogató vezetőséget! 

 

A MOK Elnöksége

Megtekintések száma: 1393
ESEMÉNYEK