A valótlan hírek rombolják az egészségügyi dolgozókba vetett bizalmat

2024-06-07 09:47:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara. Festmény: Bukta Imre: Katonatisztek disznótoron (1992)

Szerző: Magyar Orvosi Kamara

Hírek - MOK hírek

A Magyar Orvosi Kamara felmérése szerint az orvosok 82 százaléka úgy érzékeli, hogy a médiában túlsúlyba kerültek az orvosellenes hírek. 

Május 9-én szinte a teljes magyar sajtót bejárta az a hír, hogy a Magyar Kórházszövetség XXXVI. Kongresszusán a Belügyminisztérium képviselőjének előadásában “rémes sztorik kerültek napvilágra”. A közvélemény azt olvashatta, hogy a kórházakban “délben 100 dolgozónak kellett volna bent lennie, de csak 50 tartózkodott ott”, illetve hogy “elmaradt a műtét, mert az orvos disznóvágásra ment”. Ezt a hírcsomagot forrásellenőrzés nélkül átvette a magyar sajtó jelentős része, feltehetően milliós nagyságrendű olvasót elérve. A legtöbb oldalon már a címben tényként közölték a fenti állításokat.

A Magyar Orvosi Kamara megkereste az ügyben a Belügyminisztériumot, a tájékoztatásuk alapján a valóságban a következők hangzottak el a konferencián:  

1) Nem az orvos, hanem a beteg ment disznóvágásra a saját műtéte helyett, ezért maradt el a beavatkozás.

2) Az említett 50-ből 48 dolgozó azért hiányzott, mert munka utáni kötelező pihenőidejét  töltötte (pl. a ledolgozott éjszakai műszak után) vagy szabadságon volt, így nem is tartózkodhatott a kórházban.

A konferencia hanganyaga alapján a Belügyminisztérium tájékoztatása helytálló.

Mivel a fenti valótlan hírek rombolták az egészségügyi dolgozókba vetett bizalmat, kérjük az eredeti (ál)hírt szerző és azt szemléző újságokat, hogy tájékoztassák a közleményt a valóságról. Kérjük a sajtó munkatársait, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet az egészségüggyel kapcsolatos források, információk ellenőrzésére, járuljanak ezzel hozzá kollégáink nehéz körülmények között végzett, felelősségteljes munkájához.

Tájékoztatjuk a közvéleményt arról is, hogy levélben megkerestük Gárdos Csabát, aki a Magyar Államkincstár képviseletében ugyanezen kongresszuson a sajtóhírek szerint  “hisztipénz” címkével illette a közfeladatot ellátó orvoskollégák ügyelete, túlórája után kifizetett bért. Szavai értelmezését válasszal nem segítette. Ezért ez ügyben a MÁK vezetőségéhez és a felügyelő Pénzügyminisztériumhoz fordulunk.
ESEMÉNYEK