A nyilatkozattétel határideje

múlva jár le.

Agora - a párbeszéd napja

2022-11-26 10:32:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: Csík Melinda, sajtóreferens, Magyar Orvosi Kamara. Fotó: Halász Nóra, fotóriporter

Hírek - MOK hírek


Szombaton 10 óra után kezdődött a Magyar Orvosi Kamara "Agora" rendezvénye az Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai épületében.

1E6A0552
Az első vitaindító felszólaló Dr. habil. Kereszty Éva jogász, orvos volt, aki jogi szempontból elemezte a helyzetet, szerinte lényegében semmi sem változott az ún. Szívhang rendelettel: sem a megszakítással kapcsolatos eljárási folyamat, sem a feltételrendszer.

Dr. Laki Beáta bioetikus szerint a 2022. szeptember 15 -től hatályos rendelet egy egyébként is nehéz dolgot nehezít. Több más megszólaló mellett felvetette a kérdést, hogy mi lehet a rendelet célja? Az abortuszok számának csökkentése? Szerinte edukációra, komolyabb társadalmi felelősségvállalásra lenne szükség.


1E6A0121

Dr. Böszörményi-Nagy Géza, a MOK Országos Etikai Bizottságának elnöke a vonatkozó jogszabályokat ismerette.
Dr. Hegedűs Zsolt, a MOK Etikai Kollégiumának elnöke jelezte, hogy a MOK nem tudott a készülő törvényi változásoktól, az illetékes szakmai kollégiumokhoz intézett kérdéseire pedig egy kivételével nem kapott választ.
Dr. Hartman Gábor szülész-nőgyógyász felidézte, hogy a rendelet meghozatalát nem előzte meg társadalmi egyeztetés, szerinte a megfogalmazás zavaró, mely manőverezési lehetőséget ad az orvosnak. Mint mondta, az USA-ban és Európában végzett felmérések szerint a magzat életfunkcióit bemutató, kötelezően elrendelt ultrahangvizsgálat nem csökkentette az abortuszok számát. 2021-ben Magyarországon a több mint 24700 ezer abortuszt kérő, az első tanácsadáson megjelent nő közül mindössze 3500 tartotta meg magzatát. Szörnyűségnek nevezte azt, hogy a megerőszakolt áldozatoknak is  be kell mutatni a magzat szívhangját.

Mina András dr. orvos-jogász, betegjogi szakjogász számos kérdést fogalmazott meg az abortusz témakörével kapcsolatban.


1E6A0282
Kárpáti Hajnalka Mária körzeti és iskolai védőnő elmondta, hogy a rendelet bevezetése óta megnőtt az abortusz előtti magzati élethetek száma. Kifogásolta, hogy amíg az abortusz költségeire lehet állami támogatást kérni, addig a fogamzásgátlási módszerekre miért nem? A fő problémának azt tartja, hogy kevés alkalommal jutnak be az iskolákba felvilágosítást tartani, kevés támogatást kapnak a válsághelyzetben lévő terhes nők és szerinte a " csapból is" az élet támogatásának és az érzelmi intelligencia nevelésének kellene folynia.

Budavári Zita, a Bölcső Alapítvány kuratóriumi elnöke felidézte azt a régi megállapítást, miszerint a nő mindent megtesz azért, hogy legyen, illetve azért is, hogy ne legyen gyermeke, amin a mostani módosítás sem sokat tud változtatni. Úgy tapasztalja, hogy az abortuszra jelentkező nők olyan súlyos lelkiállapotban vannak, hogy "meg sem hallják" a szívhangot, hárítanak. Az nem csak az ő döntése, két ember kellett a fogantatáshoz, "így a férjet - ha van még - vagy azt a  barátot is oda kellene ülteteni, aki a terhesség hírére elhagyta az anyát". Szerinte jó lenne, ha ingyenesen hozzá lehetne jutni fogamzásgátlási eszközökhöz, például óvszerautomatákból.

Dr. Téglásy Imre, az Alfa Szövetség elnöke szerint az az édesanyák felszabadítására lenne szükség, mint fogalmazott: "minden hatalmat az édesanyáknak". Emellett  családtudományi tanszékek létrehozását javasolta a felsőoktatásban.

Dr. Nagy Beáta Magda, klinikai szakpszichológus, egyetemi adjunktus szerint ha érzelmileg megnehezítik az abortuszra jelentkezők helyzetét, akkor "azt kockáztatjuk, hogy érzelmileg, lelkileg sokkal rosszabb állapotba kerülnek majd, elkezdjük megnövelni egy mentális egészségromlás valószínűségét, ami általában depresszió és szorongásos tünetek kialakulását eredményezi." A kutatási eredmények alapján azt becsülik, hogy "lesz 100 nőből 2-3, aki  meggondolja magát és lesz 97, aki mentális egészség vonatkozásában  sokkal rosszabb helyzetbe kerül, mint enélkül a rendelkezés nélkül került volna", ami pedig a későbbi gyermekvállalási hajlandóság csökkenését vonja maga után.
Mint mondta, régóta kutatási eredmények bizonyítják, hogy az abortuszok számának azonnali csökkenését okozza, ha többféle fogamzásgátlási eszközt a társadalmom valamennyi szegmense számára elérhetővé tesznek.
A felvilágosítás, az edukáció is fontos, ezen kívül speciálisan az alacsony iskolai végzettségű és társadalmi státuszú,  25 év alatti  rétegekre fókuszálnának fokozottan, hiszen az ő körükben a leggyakoribb az abortusz. Később azt is  elmondta: míg a felsőfokú végzettségű nőkre 100 élveszületésből 6 abortusz jut, adddig a nyolc általánost végzetteknél ez a szám 100 - ból 86. 

1E6A0517

1E6A0475

1E6A0466

A rendezvény második órájától már a közönség soraiban ülők mondták el álláspontjukat. Több védőnő, orvos, civil szervezet képviselője is felszólalt, számos javaslatot, saját tapasztalatot fogalmaznak meg. A TASZ képviselője szerint a nők önrendelkezési joga korlátozható, az azonban az emberi méltósághoz való jog része, ami viszont korlátozhatatlan. A szülész- nőgyógyász orvosnak a nő a paciense, az ő érdekeit is szem előtt kell tartania, arra kell koncentráliuk az orvosoknak, hogy a nő méltósága ne sérüljön. Budaházy Edda szerint reklámokban kellene felvilágosítani a fiatalokat. Egymillió forintot ajánlott fel arra, hogy reklám készüljön a válsághelyeztben lévő anyák megsegítésére. 

1E6A0296


1E6A99951E6A0026

A Patent és az aHang Egyesület  néhány képviselője demonstrált az épület előtt. Egyik transzparensükön az volt olvasható: az abortusz korlátozása egyenlő a nők elleni erőszakkal. 


1E6A9987

Megtekintések száma: 3316
ESEMÉNYEK