Beszámoló a rezidens konferenciáról

2022-11-08 10:13:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara Szakorvosjelölti Csoport, Magyar Rezidens Szövetség

Szerző: Magyar Orvosi Kamara Szakorvosjelölti Csoport

Hírek - MOK hírek

A Magyar Rezidens Szövetség által szervezett Országos Tisztújító Rezidens Konferencia és Vezetőképző hétvége október 7-9. között került megrendezésre Egerben. A konferencia első estéje az ismerkedés jegyében telt, az MRSZ akkori elnöke és egyben a konferencia főszervezője, Dr. Báthori Gergő egy borvacsora keretében nyitotta meg a hétvégét.

DSC_0777

A konferencia szombati, a szakmai napját Dr. Takács Péter Egészségügyi Államtitkár tartotta a nyitotta meg. Előadásában összefoglalta Az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakmai képzés részletes szabályairól szóló 16/2010. (IV. 15.) EüM rendelet 2022. augusztus 25-én megjelent, majd szeptember 1-jén hatályba lépett módosításait
https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/53e309100b91dd606409cf441928b662835ea811/megtekintes?fbclid=IwAR3QuKIyC0sfPXct3xTs5aoQLN_uhNdbZEX-VtDpqYIsY-EcBGZ1cZ70XDE  kiemelve a vezető rezidens rendszer bevezetéséről szóló rendelkezéseket. Bemutatta a jövőbeli egészségügyi ágazati terveket, előtérbe helyezve az egészségügyi finanszírozás kérdésköreit, illetve a többletmunkát és a magasabb minőséget elismerő differenciált bérezésre vonatkozó elképzeléseket. Folytatásként Baranyi Anikó Anna, a Semmelweis Egyetem Szak- és Továbbképzési Központ igazgató-helyettese mutatta be a Rezidens Elektronikus Nyilvántartási rendszer (RENY) bevezetésével, eddigi működésével kapcsolatos tapasztalatokat. Beszámolt róla, hogy jövőbeli terveik között szerepel a rendszer bővítése új funkciókkal: az új szakképzéshez szükséges akkreditációs és szakképzési felület kidolgozása, a tutori értékelési rendszer digitalizációja, a kompetencia részvizsgák szervezéséhez kapcsolódó felületek létrehozása, képzőhelyi kapacitások figyelemmel követése, mobil applikáció beszerzése. Ezt követően Ferenczy Iván, RENY fejlesztő előadásában vehettünk részt egy gyakorlatorientált bemutatón.
A következő napirendi pont egy kerekasztal beszélgetés volt, melyen a korábbi előadókon felül, Dr. Páva Hanna, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, illetve a többi Egyetemi Szakképzési Központ képviselői is részt vettek. A beszélgetés fő témakörei a vezető rezidens rendszert, a RENY további fejlesztési lehetőségeit, a RENY – EESZT közötti kapcsolat lehetőségeit érintő kérdések voltak, Dr. Sipka Balázs, korábbi MRSZ Elnök moderálásában.
Délután egy workshop  keretében vizsgáltuk meg a szakképzés során elvégzendő külső gyakorlatokkal kapcsolatos nehézségeket, illetve azok lehetséges megoldásait, fókuszálva az adminisztrációval, infrastruktúrával és szakmai tartalommal kapcsolatos kérdéskörökre is.

DSC_0802

 A szakmai nap a Tisztújító Közgyűléssel zárult. Dr. Báthori Gergő, a szervezet élén töltött 3 éves munkáját követően leköszönt elnöki pozíciójából, melyet Dr. Vámosi Péternek adott át. A szervezet alelnökeinek Dr. Hegedűs Tamás és Dr. Illésy Lóránt kerültek megválasztásra. Ezúton is gratulálunk az elnyert tisztségekhez!

DSC_0824

 

A hétvégén a Magyar Orvosi Kamara Szakorvosjelölti Csoport képviseletében Dr. Varga Tamás (Csoportvezető), Dr. Szakál-Tóth Zsófia és Dr. Illésy Lóránt (Csoportvezető-helyettesek) vettek részt.
 A Magyar Rezidens Szövetség és a Magyar Orvosi Kamara Szakorvosjelölti Csoport közös célja a rezidens/szakorvosjelölti réteg érdekképviselete, a szakorvos képzés minőségének javítása. Ennek eléréséhez a két szervezet szoros együttműködése elengedhetetlen, úgy látjuk, hogy a MOK Szakorvosjelölti Csoport fő feladata a folyamatos kapcsolattartás és kölcsönös érdekképviselet fenntartása a Magyar Orvosi Kamara Elnöksége és a Magyar Rezidens Szövetségen keresztül elért rezidens társadalom között.

DSC_0738

 

A konferencián elhangzottakkal kapcsolatos kérdés esetén az alábbi elérhetőségeken állunk rendelkezésre:
Dr. Varga Tamás – varga.tamas@mok.hu
Dr. Szakál-Tóth Zsófia – szakaltoth.zsofia@mok.hu
Dr. Illésy Lóránt – illesy.lorant@mok.hu
Megtekintések száma: 1170
ESEMÉNYEK