MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Egy könyv arról, hogyan legyünk emberközpontúak

2018-02-02 07:07:40 FORRÁS: mok.hu, beb

MOK hírek

Morális kérdés az, a döntéshozók milyen mértékben adnak forrásokat a legfontosabb területeknek.

Elértünk már eredményeket, de tovább kell menni. Itt van az alap, amely megmutatja, hogy merre és hogyan! Erről Éger István, a MOK elnöke beszélt arra a könyvre utalva, amely a kamara saját kiadásában jelent meg, és amelyet a szerzővel közösen csütörtökön mutattak be a sajtónak. Dr. Gilly Gyula: A tisztességes, tehát igazságos társadalom és az elsődleges társadalmi javak című több mint 800 oldalas könyve nem egy "kalandregény", hanem egy olyan társadalomfilozófiai háttértár, amely alapja annak az egészségügyi rendszernek, amelyet "mi szeretnénk" - mondta az elnök.

Nem véletlenül erre a hatalmas szellemi, szakirodalmi bázisra épült a Magyar Orvosi Kamara már korábban bemutatott DEKLARÁCIÓ-ja.

A könyvbemutatón Éger István többek között arról beszélt, ma már evidencia, hogy nincs feltétlen összefüggés a GDP, a gazdaság teljesítőképessége és az egészségügyi ráfordítások között. Több hasonló adottságú országban sokkal nagyobb arányban költenek az egészségügyre. Több hasonló adottságú országban sokkal jobbak az egészségügyi adatok. Ebből is látszik, hogy a költségvetésnek prioritásokon kell alapulnia, és morális kérdés az, a döntéshozók milyen mértékben adnak forrásokat a legfontosabb területeknek, így az egészségügynek - tette hozzá az elnök.

A mű is többek között arra keresi a választ, hogy miért élnek jobban, egészségesebben és sokkal tovább az emberek a Skandináv országokban, vagy éppen a szomszédos Ausztriában, mint a nagyon gazdag Egyesült Államokban vagy nálunk, Magyarországon? "... A népegészségügyi és iskolázottsági adataink a környező, például a visegrádi országokhoz képest is, és hazánk fejlettségi viszonyaihoz képest viszonyítottan is egyaránt vállalhatatlanul rosszak. Az okok okaiként bizonyított, hogy az elkerülhető és idő előtti halálozás, a betegségben töltött évek, a tömegesen jelentkező súlyos szövődményekkel járó krónikus megbetegedések legnagyobb hatású egészségkárosító kockázati tényezője maga az emberközpontú politika hiánya..." (idézet a könyvből).

A sajtóbemutatón a könyv szerzője, dr. Gilly Gyula szintén arról beszélt: már a rendszerváltás előtt, és azóta is a kormányon lévők mindig azt mondták: most nem jó a helyzet, de egy-két éven belül minden rendben lesz. A reményt azonban máig nem váltották be. A mindenkori hatalmon lévők nem akarták megérteni, semmilyen szakmai érvvel nem voltak meggyőzhetőek, hogy vannak olyan területek, amelyek elsőbbséget élveznek. "A közpolitika rossz pályára tévedt, ezért új alapokat kell létrehozni". A szerző szerint ezekről az új alapokról, amelyeket a most bemutatott könyvben vázol fel, el lehetne indulni, újjá lehetne építeni az egész rendszert.

S hogy mégis mi ezeknek az alapoknak az alapja? Gilly Gyula szerint most egy olyan társadalomban élünk, amelyben kevés a nyertes és sok a vesztes. Mindez se a gazdaság jelenlegi állapotával, se morálisan nem indokolható. Véleménye szerint "egy olyan országot kell építeni, ahol mind a 10 millió magyarnak jó".  S bár nem akart semmilyen pártpolitikai pamfletet írni, ebben az értelemben könyve mégis csak politikai mű - tette hozzá.

Éger István szerint ez a könyv mindenki számára üzenettel bír. S hogy vajon meghallják-e azok, akiket illet, egyáltalán elolvassák-e, lesz-e eredménye? Az elnök erre csak annyit válaszolt: a mestereitől azt tanulta, az a legfontosabb, hogy mindenki a saját szintjén tegye meg, amit meg kell tennie. Az alapoknak pedig ki kell állniuk az idő próbáját. Itt van a MOK 2014-ben megfogalmazott stratégiája. Ma is aktuális - hangsúlyozta az elnök, aki hozzátette, bár nehezen fogadják el, de állhatatosnak kell lenni.

Dr. Gilly Gyula könyvéről az Orvosok Lapjában már Szepesi András tollából megjelent egy recenzió, amely többek között így foglalja össze a mű illetve az ennek alapján készült Deklaráció tartalmát: "... Nem elég toldozni-foltozni a magyar egészségügy rendszerét, hanem át kell gondolni egy jelentős változás előkészítését: a közgondolkodás, a közpolitika és a társadalom működésének megjavítását, tartós átalakítását olyan emberközpontú elvek és értékek mentén, amelyek az elmúlt negyed évszázad fejlődéséből többnyire fájdalmasan hiányoztak. Elegendő ismeret és tapasztalat gyűlt össze, hogy ezeket a kérdéseket a magyar társadalom, az őket képviselő politikusok és a gazdaság irányítói, a társadalmi együttműködések jogi és intézményes rendszereit működtető szakemberek áttekintsék, és a következtetések alapján új irányokat jelöljenek ki..."

A könyv már teljes terjedelemben, PDF formátumban a mok.hu-n elérhető.

Megtekintések száma: 1519

Hírek

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

ESEMÉNYEK