Élj tiszta tüdővel!

2021-05-31 10:07:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: Magyar Orvosi Kamara

Hírek - MOK hírek

1,1 milliárd dohányos él a földön - ma van a Dohányzásmentes Világnap

Soha nem dohányoztak még ilyen sokan a világon - derült ki a The Lancet tudományos folyóirat összegzéséből. 

A káros szenvedélynek hódolók száma mára 1,1 milliárdra (!) ugrott. 2019-ben a dohányzáshoz kapcsolódott 1,7 millió iszkémiás szívbetegség miatti, 1,6 millió COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség), 1,3 millió légcső-, hörgő- és tüdőrák, valamint majdnem egymillió stroke miatti halálozás.

Forrás: medicalonline 

Magyarországon évente 25 500 ember hal meg dohányzással kapcsolatba hozható betegségek miatt. A felnőtt lakosság 30%-a dohányzik vagy használ valamilyen dohányzással összefüggő elektronikus eszközt. Szomorú tény az is, hogy a magyar fiatalok átlagosan 17 és fél évesen kezdenek el cigarettázni. A dohányosok túlnyomó többsége tisztában van a rendkívül káros következményekkel, de mégsem tudnak vagy akarnak leszokni.  

Forrás: weborvos 

A Magyar Orvosi Kamara rendkívül fontosnak tartja a megelőzést, illetve a leszokás támogatását. Ezért ajánljuk az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet „Élj tiszta tüdővel!” leszokást segítő kampányát az érintettek figyelmébe.  Az intézet legújabb kezdeményezését a Dohányzásmentes Világnap alkalmából indította útjára. /Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) javaslatára 1988. óta május 31-e a Dohányzásmentes Világnap./

A kampány részleteiről az alábbi linken keresztül tájékozódhatnak.

 

http://www.eljtisztatudovel.hu/ 

 

Magyar Orvosi Kamara elnöksége

Megtekintések száma: 437
ESEMÉNYEK